25.06.2022.

13:44

Foto: Informer/V.J.

Srbija

OVAKO DEDA BRKA, POSLEDNJI ISPIRAČ, PRONALAZI ZLATO! Ekipi Informera otkrio tajnu o reci koja KRIJE VELIKO BOGATSTVO (VIDEO/FOTO)

Nekadašnji radnik Rudnika bakra Majdnapek živi u Blagojevom kamenu, sada već napuštenom rudarskom naselju i svoje penzionerske dane troši kraj Peka, na čistom vazduhu u tišini koju remeti jedino žubor reke.

Uz svoj alat, drveno korito, lopatu i perionicu ponekad ponovo pokuša kao nekada da potraži po koju zlatnu česticu ali sada više iz znatiželje i da ubije vreme. Ukoliko mu se posreći kao kada smo ga mi posetili, Radovan je srećan i zadovoljan.

Informer

 

- Evo doneli ste mi sreću. Dugo nisam pokušavao da odem na Pek zbog bolesti. I baš kad ste vi želeli da vam pokažem kako se nekada ispiralo zlato, pronašli smo dva opiljka, kaže raspoleženi i začuđeni deda Brka, koji nam je ovo ponudio kao suvenir.

- Vidi kako su lepe , kako sijaju...eto dokaza da ga ima u Peku i da nisu samo prazne priče. Uverili ste se .. Ne dešava se ovo baš uvek...

Informer

 

Nekada je bilo dosta ispirača zlata u ovom delu Srbije. Nanose peska izbacivao je zlatonosni Pek duž čitavog svog toka, pa je to bio pravi izazov i unosan posao. Radovan kaže da je najkvalitetnije zlato kod sela Voluja i Brodica nadomak Kučeva, a ovaj posao tretira se kao lov.

Od starih čuo da Grabova reka krije veliko bogatsvo 

Po ceo dan hodaš, gaziš polja i ništa ne uloviš a nekada ne možes da postigneš divljači ima gde god da se okreneš. Tako je i u ovom poslu. Čitav dan kopaš i ne pronađeš ništa a nekada se iz jednog zahvata lopatom, ispere i do deset grama zlata.

Informer

 

- Znao sam nekada da u toku jednog dana pronađem i do 200 grama. Sigurno je jedno, da ova moja drvena perionica nikada nije bila prazna. Dva puta izvučena iz Peka uz sloj gvožđa i magnetita uvek zasija i to garantuje da ima sigurno do 15 grama zlata, priča Radovan i navodi da po pričama koje od svojih starih čuo, Grabova reka u ovom delu Srbije krije veliko bogatstvo.

Zlatne žile dostižu debljinu prsta. Zato su ove krajeve naseljavali Kelti, potom Rimljani, Nemci. Ovde se nalazi i napuštena vila Kralja Aleksandrav Karađorđevića i kraljice Marije, koji su takođe dolalazili iz ovih razloga u ove krajeve.

Informer

 
Poslednji ispirač zlata u Homolju 

Inače, deda Brka je poslednji i pravi ispirač zlata u Homolju. Pek i njegovu okolinu poznaje kao svoj džep. Do skora ih je bilo četvorica i jedna starija žena. Sada je ostao sam. Odnedavno živi bez svoje supruge Ljiljanje Bogdanović Ozvolt, rođene Nemice, čiji su se roditelji davno u potrazi za poslom stigli u ove karajeve.

Bavio se i stočarstvom ali su ga godine sustigle, pa tako danas, kad izađe na Pek, jer komšija gotovo i da više nema kaže da ga jedino voda i tišina prirode smiruju. Ponekad jedva čeka da mu poneko svrati, da ga ugosti i prozbori koju više jer kako ističe, željan je društva i čašice razgovora.