26.06.2022.

07:00

Foto: Informer

Srbija

JAGODINAC ANDRIJA ARSIĆ PONOSAN NA SVOJU KOLEKCIJU MINI-ČETVOROTOČKAŠA! Čuva automobile koje je vozio Džejms Bond

Andrija Arsić iz Jagodine spremno dočekuje Drugi sajam minijaturnih automobila, koji se održava u nedelju u njegovom rodnom gradu. Iz kolekcije od više od tri hiljade primeraka izabraće one posebne i predstaviti ih posetiocima i ostalim zaljubljenicima u automobilčiće.

A on je među retkim kolekcionarima i na prostorima bivše SFRJ koji u svom mini-voznom parku ima celokupnu kolekciju modela automobila iz svih filmova o agentu Džejmsu Bondu, kao i "rols rojs fantom 2", čije je delove iz nemačkog časopisa sakupljao dve i po godine...

Informer

- Ovi automobili su za mene velika strast. U stanju sam da satima provedem među njima, zagledam ih opet kao dete, otvaram vrata, okrećem volan, zamišljam scene - smeje se Andrija, koji je inače po profesiji vozač kamiona.

Ljubav se ne prodaje

Iako gaji veliku ljubav prema maketama automobila, u životu, sem kamiona, Andrija vozi "reno senik".

- U kolekciji imam luksuzne automobile, ali nemam želju za "ferarijem" ili "rols rojsom". Voleo bih da imam "BMW e32", ali nikad ne bih prodao kolekciju, čak ni za taj BMW - ističe Andrija.

Priznaje da ga ovaj hobi ispunjava i rasterećuje od stresa i problema.

- Imam dve ćerke, ali kad se nađem ovde, verujte da sam kao klinac. Ponekad se skupi društvo, ubacimo baterije u neki od modela i provozamo. Uživanje - opisuje nam Andrija, kome žena i devojčice pomažu u održavanju mašina.

Makete automobila koji su 18 ili čak 160 puta manji od originala skupljao je od detinjstva.

- Svaki dečak je od tate nasledio autić ili vozić koji je proizvodila tadašnja "Mehanotehnika". I ja sam ih imao nekoliko, a dva sam sačuvao. Onda je došao pubertet i druga interesovanja. Kada sam počeo da vozim kamion za jednu firmu, slučajno sam u Nemačkoj svratio u jednu prodavnicu i video neke modele koji su me vratili u detinjstvo. Tako je sve ponovo krenulo i traje punih 12 godina. Ova vrsta hobija za mene je sada jedan novi život - priča Andrija.

Uredno poređani na policama stoje modeli domaćih legendi "juga" i "fiće", ali i luksuzne mašine kao što su BMW i "mercedes".

Većina modela je zaštićena u kutijama, ali ih Andrija redovno "servisira".

Informer

Kaže da u Srbiji ima na desetine sličnih zaljubljenika i da su skupovi prava prilika da razmene neke modele.

- Uživam i u restauraciji modela, pravljenju maketa, ali za to mi treba malo više vremena - dodaje Andrija i poziva svoje kolege na druženje u nedelju.