01.07.2022.

12:29

Foto: N.R.

Srbija

KO KVADRATE GRADI, MORA I DA SADI! Više nema gradnje bez ozelenjavanja, Kragujevac DONEO ODLUKU!

Ovo je jednoglasna odluka odbornika gradskog parlamenta, doneta na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića kojom Кragujevac želi da unapredi kvalitet života građana, a počinje da se primenjuje od 1. septembra ove godine.

Za svaki novoizgrađeni objekat površine do 1.000 kvadrata, investitori u Кragujevcu moraće ubuduće da posade deset novih stabala u gradu. Ako je stambeno – poslovni objekat veći od tih dimenzija, sadiće još po jedno na svakih 500 kvadrata prostora.

Informer

 

Investitore na to obavezuje odluka o sprovođenju Akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo“ usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada. Ova odluka je kruna zelenih kapitalnih projekata započetih u Кragujevcu. Zahvaljujući ubrzanom razvoju Кragujevca u poslednjih pet godina na svakom koraku niču novi stambeno – poslovni objekti.

Samo prošle godine nadležna gradska uprava izdala je 1.389 odobrenja za izgradnju, što znači da je na tim parcelama posečena jedna šuma. Grad ne može da raste i da se razvija na štetu zelene infrastukruture, zaključak je odbornika.