05.07.2022.

10:35

Foto: V.N.

Srbija

VELJA IZVODI MAGIJU NA FRULI! Čuvar srpske tradicije svira klasiku i džez: Frula je srpski identitet i moj život (FOTO/VIDEO)

Sa njom je proputovao ceo svet, svirao sa Južnoamerikancima, izvodio latinoameričku muziku, klasičnu, džez. Danas sa istim žarom, kao i pre 65 godina kada je bio na samom početku, priča za Informer o fruli sa posebnim poštovanjeM.

Informer

Velja sa frulom

- Frula je srpski identitet i u pravom smislu treba da bude više afirmisana. Za mene je frula život, to je jedan od najstarijih instrumenata, rame uz rame sa harmonikom i violinom, Na njoj može da se svira sve, čak i klasična muzika, a meni je pružila širinu sa kojom sam upoznao razne narode i svirao u mnogim zemljama. Proizvode je i u Nemačkoj i Velikoj Britaniji - sa posebnom ljubavlju priča o omiljenom instrumentu.

Sa 17 godina postao je solista Radio Beograda, svirao je za RTV Vojvodine, snimao mnogo ploča, dobio razna priznanja.

Informer

Frula

- Za fonoteku Radio Beograda imam snimljenih preko 150 svojih kompozicija i sada pripremljenih oko 30. Pre dve godine PGP RTS izdao je u digitalnoj formi 28 mojih numera-otkriva Kokorić koji je i u devetoj deceniji I dalje solista prestoničkog radija.

Sa posebnom radošću govori o činjenici da je u Srbiji mnogo devojčica i devojaka koje sviraju frulu, ali i o entuzijazmu nekolcine koji čine dosta za popularizaciju ovog instrumenta.

- Veoma me raduje što ima mladih žena koje sviraju frulu, to je vrlo pohvalno, jer se do sada ovaj instrument uglavnom vezivao za muškarce. Međutim, frula još nije dostigla onaj stepen afirmacije koju želimo. Nju je veoma teško svirati i ima velike mogućnosti. Da bi se upoznala frula do kraja, potrebna je škola koje postoje u nekim gradovima, Kraljevu i Kruševcu i mladi ih pohađaju ili kod nekog od nas učitelja-kaže ovaj frulaš.

Bonus video: