10.07.2022.

12:55

Foto: TopPres

Srbija

BILO JE STRAŠNO, GRAD JE SVE UNIŠTIO! Mile pretrpeo veliku štetu na vinovoj lozi, ono što je ostalo može samo za preradu (FOTO)

Prvi put su štetu pretrpela sela tzv. Donje Jasenice, Junkovac, Natalinci, Pavlovac, Šume, a ovoga puta oštećena su sela Gornja Trnava, Ovsište, delovi sela Plaskovac, Vinča, Ljubeselo.

Ponovo je najveća šteta na poljoprivrednim usevima i to na voću. Mile Vasiljević je veliku štetu pretrpeo na vinovoj lozi i kako kaže u njegovom vinogradu neće biti prve klase, a sve što je ostalo moćiće samo za industriju.

Informer

- Gajimo sorte Italija i Hamburg, oštećenja su velika ne samo na grozdovima, već i na lozi, sinoć smo radili zaštitu da spasimo ako možemo ovo što je ostalo za vino, jer će da istruli sve. Grad je padao prvo pet minuta sa slabijom kišom, zatim posle 20 minuta opet, pa opet treći put i sva tri talasa su bila velika, treći put je bilo najgore grad je bio veličine oraha, tu su štete velike i to na mnogim voćnim vrstama. Bilo je strašno, čuo sam rakete, ali niko se nije nadao da će tako biti - rekao je za TopPres Mile Vasiljević i naglasio da oštećeno voće iz njegovog vinograda može samo za industriju, izvoza neće biti.

Informer

Pored vinove loze velike štete su i na kajsiji, nektarini, šljivi, ratarskim usevima i povrću.

Bonus video: