11.07.2022.

14:03

Foto: Informer

Srbija

OTVOREN MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA "VLAŠKA 2022"! Mladenovac ugostio ansamble iz Srbije, Meksika, Turske, Moldavije, Tunisa, BiH i Severne Makedonije

U prisustvu velikog broja posetilaca, ljubitelja pesme i igre, na letnjoj sceni u Vlaškoj otvoren je jubilarni 20. Međunarodni festival folklora. Ove godine festival je okupio učesnike iz Severne Makedonije, Tunisa, Moldavije, Turske, Meksika, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Međunarodni festival folklora "Vlaška 2022", koji organizuje KUD "Šumadija" iz Vlaške uz pokroviteljstvo gradske opštine Mladenovac, zvanično je otvorio Vladan Glišić, predsednik Gradske opštine Mladenovac koji je svim učesnicima jubilarnog 20. Međunarodnog festivala folklora poželeo prijatan boravak u Vlaškoj, Mladenovcu i Srbiji.

- Ponosni smo što je, posle dve godine pauze zbog pandemije, Vlaška ovih dana ponovo svetski centar folklora. Iz godine u godinu ova manifestacija pomera granice prijateljstva zahvaljujući, pre svega, sjajnim učesnicima, ali i odličnoj organizaciji domaćina festivala, KUD "Šumadija" - rekao je Glišić i dodao:

- Zahvaljujući gostima koji dolaze iz šest zemalja sa čak četiri kontinenta publika će biti u prilici da se upozna sa kulturnom tradicijom zemalja celog sveta , a naša deca da kroz kulturu, tradiciju i istoriju, uče o različitosti. Značaj zajedništva je jedan od načina da se bolje razumemo, pomažemo i budemo jedni uz druge.

Kao prateći program festivala folklora, na letnjoj sceni u Vlaškoj 9. jula od 17,00 sati biće održana manifestacija "Od predaka za budućnost", na kojoj će učestvovati slikari, frulaši, dečiji folklorni ansambli i učesnici radionica za izradu predmeta domaće radinosti i pripremanja tradicionalnih jela.