14.07.2022.

13:55

Foto: wikipedia/printscreen

Srbija

ISPRAVLJENA NEPRAVDA! Vranje dobilo ulicu sa imenom američkog dobrotvora, ON JE POMAGAO SRBIJI U NAJVEĆIM MUKAMA

Odbornici su usvojili odluku da deo Sutjeskine ulice, od raskrsnice sa Kralja Milana do Trga 7.septembar, ponese ime Džona V. Frotingama.

Amerikanac Džon V. Frotingam (1878 – 1935), bio je najveći srpski dobrotvor i nacionalni heroj Srbije koji je obeležio početak XX veka Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije. 
Nakon diplomiranja na Harvardu, posetio je Evropu i u Pragu se prvi put susreo sa pričama o Srbiji i Srbima, njihovoj borbi sa Turcima i Austrougarima.

Prvu pomoć Srbiji u novcu, poslao je pre balkanskih ratova, a 1914.godine je opremio prvu ratnu bolnicu (u vrednosti tadašnjih 200 hiljada dolara), i poslao petočlanu misiju lekara sa medicinskim sestrama. 

Sve vreme trajanja rata, on je pomagao ratnu siročad, osnivajući privremene, a onda i stalne domove za ratnu siročad, deleći hranu i druga sredstva, dok je posle Velikog rata osnivao i finansirao i domaćičke škole u Srbiji.

- Bez preterivanja možemo reći da je Džon V. Frotingam dvadeset poslednjih godina života posvetio zbrinjavanju srpske ratne siročadi. Sem toga, pomagao je sportska i umetnička društva u Srbiji, donirao sredstva brojnim humanitarnim organizacijama, darivao zgrade i imanja, bez da traži išta zauzvrat. U celini gledano, on je Srbiji donirao sredstva u iznosu od skoro tri njena godišnja budžeta. Za svoj trud i posvećenost, dobio je brojna odlikovanja, među kojima Karađorđevu zvezdu IV stepena, Orden Svetog Save III reda, Beli orao II i III stepena, Orden Svetog danila I itd. Početak zaborava ovog dobrotvora poklapa se sa ubistvom kralja Aleksandra u Marseju, dok je posle Drugog svetskog rata sva njegova imovina nacionalizovana, a njegovoj ženi Srpkinji i ćerki, zabranjen je ulaz u zemlju - kažu iz Ženskog solidarnog fronta.
 

Informer

Džon V. Frotingam u Vranju osnovao je i finansirao Dom za ratnu siročad i Domaćičku školu

Sa ispravljanjem istorijske nepravde prema ovom velikom čoveku počelo je 2018.godine, kada je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva izdao kapitalno delo Vranjanca Tomislava R.Simonovića "Džon V. Frotingam – zaboravljeni srpski dobrotvor“. 

Na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, posthumno je odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge, povodom dana državnosti Republike Srbije, u feruaru 2018.godine.

U Vranju, osnovao je i finansirao Dom za ratnu siročad i Domaćičku školu, a preko 700 njegovih štićenika iz Vranja i okoline je, zahvaljujući toj podršci, završilo zanate, srednje škole, i fakultete.

Na teritoriji Grada podigao je tri zadužbine, od kojih danas postoje samo ostaci jedne, u ulici Gavrila Principa.

Ulica sa imenom Džona V. Frotingama u Vranju, mali je doprinos u ispravljanju istorijske nepravde prema dobrotvoru srpskog naroda, koji je i Vranje zadužio svojim delima i naraštajima siročadi koje je izveo na životni put. 

Bonus video: