16.07.2022.

13:59

Foto: Privatna arhiva

Srbija

LUKA PRVA VIOLINA CAREVČEVIH DANA! Održana tradicionalna manifestacija u Velikom Gradištu!

Ove godine počeli su na Petrovdan, 12 jula i u dva dana ispratila su ga brojna kulturna dešavanja. Najpre je nakon podizanja Festivalske zastave prvog dana Festivala cveće položeno na spomen ploči u rodnom selu Vlastimira Pavlovića Carevca, po kome je dobio nadimak a zatim i na spomeniku koji krasi gradski park u Velikom Gradištu.

Informer

 

U svečanoj sali Gradske kuće održan je koncert ,,Mokranjac-Carevcu,,u izvedbi učenika Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac,, iz iz Požarevca a potom je u crkvenom hramu Sv .Arhangela Gavrila održan i predponoćni koncert ,,Stazama Božanske ljubavi i lepote,,koji je izveo đakon Vladimir Rumenić,rukovodilac muškog umetničkog beogradskog hora.

Inače prvog dana Festivala na pozornici na Dunavskom keju svoje umeće pred brojnom publikom pokazali su i članovi Kulturno umetničkih društava iz Velikog Gradišta i Poljane kao i pobednik, prva harmonika u Soko Banji.

Informer

 

Drugog festivalskog dana brojni ljubitelji narodnog zvuka i turisti koji ovog leta borave u varoši na Dunavu uživali su u nadmetanju mladih virtuoza na violini. Među devetoro prijavljenih po oceni stručnog žirija najbolji ove godine je bio osamnaestogodišnji Luka Đorđević koji je zasluženo dobio nagradu, novu violinu.

Informer

 

- Spadam u red osnivača ovog Festivala koji se evo 28.put održava u Velikom Gradištu a koji se nije spotakao i u vremenu bombardovanja niti korone. Cilj nam je svakako bio očuvanje rodonačelnika srpske narodne muzike kao i da se postavi čvrst bedem protiv šunda i kiča koji je devedesetih godina ozbiljno počeo da nagriza tkivo naše izvorne narodne muzike - rekao je pijanista Nikola Rackov profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Inače, mlade virtuoze na violini pratio je Narodni orkestar Radio Beograda pod upravom Vlade Paunovića.