20.07.2022.

14:19

Foto: Informer

Srbija

MUŠKA RUKA I DOBRA RIBA VODE KA ODLIČNOM UKUSU! Održano takmičenje u pravljenju riblje čorbe u Prokuplju (FOTO)

Takmičenje organizuje Udruženje sportskih ribolovaca "Bistro" uz podršku grada Prokuplja, a ove godine je bilo 11 ekipa koje su uzele učešće. 

- Ovo je prilika da se družimo, promovišemo ribolov i ljubav prema reci. Za nas je Toplica život i trudimo se da se sa poštovanjem odnosimo prema njoj, barem kada smo mi ribolovci u pitanju. Takmičenje je simbolično, važnije je da se okupimo i gradu pokažemo šta umemo - kaže predsednik Udruženja sportskih ribolovaca "Bistro" Srđan Radosavljević. 

Ekipe u spremanju riblje čorbe broje po tri vrsna poznavaoca i riba i ukusa. Kako kažu, osnovu čine tri ribe: som, smuđ i šaran, a bez ept vrsta ne može da bude dobre čorbe. 

- Važna je volja i želja. Sve su to ribe koje mi upecamo. Za ovu priliku se čuvaju najbolji komadi koji se donesu kući tokom godine. Više od svega, važno je da se lepo družimo i da je ovo dan kada razmenjujemo iskustva, pričamo pecaroške priče - prenosi nam svoje utiske Goran Đorđević koji sa dvojicom prijatelja čini jednu od ekipa. 

Informer

Kada čorba nakon tajnih sastojaka, koje ljubomorno čuvaju spremači bude gotova, svako ko želi od građana može da je degustira. 

- Uvek budu dobre. U te čorbe uloženo je mnogo ljubavi i dobre volje. Kao neko ko je ovde da kažemo najstariji i ima neko iskustvo u svemu, pošto sam i kuvar po profesiji, treba da se pogodi tačna gustina i pored svih začina obavezan je šećer koji poništava opor ukus - odaje nam barem deo tajne u spravljanju dobre riblje čorbe Branislav Cvejić (69) iz prokuplja koji je jedan od sudija.

I dok se krčka čorba u kotlićima, uz muziku, priču i po neku rakiju, upijaju se svi sokovi ovoga dana i slivaju u topličku riblju čorbu. 

Ova godina je u mnogo čemu drugačija od prethodnih. Više je mladih, pa su najmlađi učesnici trogodišnji Aleksije Ivković i četvorogodišnji Dušan Ristić, a iako je ovo „muški posao“, jedna devojčica, Jana Božić (9) daje posebnu draž takmičenju. 

- Baš je zabavno. Sviša mi se sve ovo. Došla sam sa tatom i uopšte mi nije dosadno - komentariše ona. 

Lepo je i Aleksiju i Dušanu, koji sa dedama i očevima po prvi put prave riblju čorbu.

- Ja pecam sa dedom i tatom. I sada spremam ovu čorbu - kaže maleni Dušan. 

Ova manifestacija je postala tradicija i kako je interesovanje mlađih vidljivo i veliko, po svoj prilici trajaće još dugo. Za prokupačke ribolovce je ovo praznik, te su Srbiju pozdravili sa da već tradicionalnim pozdravom: "Bistro!"

Bonus video: