21.07.2022.

12:16

Foto: V.N.

Srbija

VRETENO JE POSTALO ZAŠTITNI ZNAK IĐOŠA! Porodičnu tradiciju Brankica je pretočila u udruženje, PRIVUKLA JE I MLADO I STARO (FOTO)

Da nema veće kazne od zaborava, znala je Branica Mikalački, vaspitač u penziji, koja je 36 godina provela u radu sa decom.

Danas slobodno može da se kaže da je u selu na severu Banata izgradila i dalje gradi imperiju zvanu Uduženje „Vreteno“, nadaleko poznatu, najviše zbog radova kojima se vredne žene i njihovi muževi ponose, ali i peharima i medaljama koje su osvajale na takmičenjima.

Informer

 

Brankica je jednostavno odlučila da od zaborava otrgne i razvije tradiciju duboko ukorenjenu
u njenoj porodici.

- Razmišljala sam šta bi to bilo dobro da uradim u selu da privučem i mlade i odrasle. Iskoristila sam tradiciju koja je u mojoj porodici negovana, jer su i mama i baka radile ručne radove, a meni je to jednostavno bilo u krvi.

Informer

 

Okupila sam žene koje su se vrlo rado odazvale i pridružile se Udruženju. Svaka je sebe pronašla u onome u čemu je najbolja i sada to neguju i usavršavaju. One žene koje vezu, u tome su najbolje ili heklaju, mese slano i slatko testo, krofne, gibančice, itd.-kaže Brankica Mikalački, predsednica Uduženja „Vreteno“.

Iđoš je selo u kojem je ostalo dosta mladih preduzetnika i poljoprivrednika da radi i stvara, izdvaja se po natalitetu, što meštani ističu kao značajnu stavku u današnje vreme, kada je bela kuga odavno zakucala na vrata Srbije. Brojna su udruženja koja deluju u ovoj mesnoj zajednici i doprinose razvoju sela.

Informer

 

- Imamo šta da pokažemo. Udruženja su veoma aktivna, svako od njih na svoj način doprinosi selu. Udruženje vinara „Šasla“ bavi se uzgojom vinove loze i proizvodnjom vina , a Udruženje „Vreteno“ ima tri manifestacije u selu u toku godine: „Uskršnje čarolije“, „Iđoške đakonije“, i „U susret badnjaku i Božiću“- nabraja sa ponosom Mikalački.

Informer

 

Na manifestaciji „Dan Suvače“, u jedinom sačuvanom mlinu na konjski pogon u Srbiji, naša sagovornica je prezentovala delatnost svog Udruženja koje ima oko 20 članova.

- Puno radimo sa decom, predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, organizujemo obuke za stare zanate. To želimo da sačuvamo od zaborava i da prenesemo na mlade generacije-ističe ona.

Informer

 

Od početaka pre pet godina, danas je to respektabilno Udruženje koje neguje tradiciju i običaje kao neiscrpnu riznicu ručnih radova i gastronomskih specijaliteta, koje treba još otkrivati, upoznavati i tako od zaborava sačuvati.