21.07.2022.

17:14

Foto: Damir Vujković

Srbija

U ČAST PRIMADONE SRPSKOG FILMA! Bioskopska sala na Paliću nosiće ime Mire Banjac

Mira Banjac je na predstavljanju sale, koja će nositi njeno ime izjavila: “Ovo je trenutak u mom životu, koji je napravio veliku tačku. Šta ja posle ovoga mogu da tražim? Dobiti bioskop i jedno ime, nije lako nositi. Ali ja sam srećna što se ova prostorija sada napunila entuzijazmom i radošću.

Informer

 

Volela bih da ova sala bude uvek puna, i da u njoj bude puno mladih reditelja, glumaca, produkcija. To bi za mene nešto značilo. Volela bih da ljudi dobiju nagradu na festivalu, u Sali Mire Banjac”.

Mirjana Mira Banjac je među najvećim zvezdama jugoslovenske i srpske kinematografije. Tokom više od sedamdeset godina staža, dobila je najveće esnafske nagrade i priznanja: Dobričin prsten, nagradu Žanka Stokić, Zlatnog ćurana, Statuetu Ćuran, nagradu Pavle Vuisić, statuetu Joakim Vujić, dve Sterijine nagrade, dve Zlatne arene, Nušićevu nagradu i mnoge druge. Nagradu “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, u kategoriji domaćih stvaralaca, dobila je 2014. godine ,na 21. izdanju Festivala evropskog filma Palić.

Informer

 

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, rekao je: “Mira Banjac je glumačka legenda koja je obežila ne samo našu, već i kinematografiju regiona i Evrope i ponosan sam što je obeležila i ovaj naš festival, koji već 30 godina pravimo da bude referentan, bitan, značajan”.

Informer

 

O bioskopu Abazija i novoj sali on je dodao: “Dugi niz godina je ovaj objekat bio devastiran i napušten. Renoviran je u saradnji sa kolegama iz Otvorenog univertiteta Subotica, da bude mesto okupljanja za palićki festival, ali i mesto koje funkcioniše čitave godine. Shvatio sam i da postoji potreba za još jednom salom i zamolio Miru, da ta sala ponese njeno ime. Iskreno sam srećan što je ona to prihvatila.