26.07.2022.

11:02

Foto: V.J.

Srbija

NEMA VARALICE KAO ŠTO JE NENADOVA! Evo zašto inženjer iz Donjeg Milanovca slovi za MAJSTORA SVOG ZANATA (FOTO)

Pored toga što je veoma uspešan u svojoj struci on je i vicešampion Evrope pa i sveta u pravljenju varalica za pecanje, Nenad je veoma upešan i u osmišljavanju i izradi pivezaka i suvenira od cinka i auminijuma vezanih za ovaj deo Srbije.

Rođen na Dunavu, koji mu je inspiracija u svakom pogledu u pravoj alaskoj pororici, pa otuda i ne čudi što je strastveni ribolovca od kada zna za sebe. Pravljenje varalica za pecanje rečne, Dunavske ali i poneke vrste morskih riba, najpre je krenuo iz hobija pre šest godina i to se svodilo na 100 do 200 primeraka.

Informer

 

Danas je porodica Radić stvorila svoju malu porodičnu manufakturu u kojoj su svi uključeni u posao od najstarijeg do najmlađih.

- Brat i ja uglavnom radimo , međutim kada postoji potreba nađe se posao i za suprugi i decu koji rado pomažu. Ako je porudžbina veća angažuje se i poneko sa strane . Sada je sve drugačije proizvodnja se povećala pa za nedelju dana iz livnice u Novom Sadu dopremi se i mi u našoj radionici odradimo 10.000 varalica koje se plasiraju na inostrano tržište.

Mahom na Poljsko, Švedsko ali radi se i za Holanđane, Mađare, Rumune i Italijane, za čije smo potrebe krenuli da radimo ultralajt varalic za sitniju vrste ribe kao što su klen , bandar , varavak. Mi smo u ovom poslu dosta uradili. Bili smo vicešampioni u izradi varalica u Mađarskoj u Budimpešti, jer je Evropa krenula isključivo sa korišćenjem ekoloških varalica da bi se izbacilo olovo zbog zagađenja .

Informer

 

Sve se radi na bazi cinka i aluminujima , napominje za Informer Nenad Radić koji je proglašen i za vicešampiona sveta u Briselu u ovom poslu.

- Mi ih najpre izlijemo, potom krene obrada sa tri sloja zaštite, zatim se farbaju, lakiraju montiraju udice i puštaju se u prodaju , objašnjava Radić

Pored varalica Nenad jednako upešno osmišljava i izrađuje priveske , medalje , suvenire od cinka i aluminijuma i kako kaže, turizam još uvek dostigao taj nivo, da bi samo od ovog posla moglo lagodno da se živi .

Informer

 

Za sada se ne žali, jer se to svodi na prihod koji je dovoljan da se popuni kućni budžet, jer se radi iz velikog zadovoljstva i ljubavi. Kada se umori čemcem se otisne na Dunav, jer pecanje je lek za dušu a ništa ne može čovaka da umiri kao voda .

Kolika je to ljubav i ribolovačka strast, svedoči i stari alaski alat za hvatanje morune, star preko 6o godina, kojeg su koristili njegovi stari a on to danas ljubomorno čuva, među svojim priborom , jer se zna da su nekada Donji Milanovac posećivali oni koji su znali da odavde potiče najukusniji i najkvalitetniji kavijar.