31.07.2022.

15:30

Foto: Informer

Srbija

BORISLAVU PUNO SRCE! Povređena roda koju je zbrinuo PRONAŠLA DOM! (FOTO)

Priča o ljudskoj humanosti i brizi o zaštićenim pticama ima srećan kraj, a Borislavu koji je rodu zbrinuo i hranio skoro tri dana, puno je srce.

Kada je mladunče povređe rode sletelo u njegovo dvorište, nije imao dilemu šta da čini. Ubrzo je video da šepa na desnu nogu, pa joj je doneo vodu i nahranio giricama, a potom obavestio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada. 

- Roda je bila iznemogla, uplašena i tužna. Verujte, srce mi se steglo kada sam je video. Otišla je na fin i kulturan način, ne mogu da vam opišem koliko mi je sada srce, suza za suzom teče. Ovakav osećaj nisam imao u životu. Nadam se da ću je ponovo videti - kaže Borislav, srećan i zadovoljan što je ptica našla budući smeštaj u Prihvatnom centru za divlje životinje Zoološkog vrta Palić.

Povređena roda tamo je zbrinuta u koordinaciji kikindskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Iz Sekretarijata zahvaljuju sugrađanima što brinu o zaštićenim pticama, obaveštavaju nadležne službe i na taj način posreduju u spasavanju 3 do 4 jedinke godišnje (najčešće sova ušara), ali je i pre tri godine uspešno zbrinuta, takođe, jedna povređena roda.

Bonus video: