02.08.2022.

16:41

Foto: V.J.

Srbija

ILINDANSKA RADOST GRAĐANA VELIKOG GRADIŠTA! Vašar okupio veliki broj posetilaca, u kafanama i šatorima TRAŽILO SE MESTO VIŠE (FOTO)

To za meštane ove varoši na Dunavu nije običan praznik , već mu se raduju, pripremaju i željno isčekuju tokom čitave godine.

Veče pred glavni dan vašara 2. avgusta domaćini, odnosno stari Gradištanci posebno poštuju i vole. To je dan kada oni sa svojim porodicama odlaze na vašarište , kako bi na glavni dan uz bogato
pripremljenu trpezu dočekivali svoje goste.

Informer

 

- Ovo veče uoči vašara je za nas posebno veče. Najviše volim tada kao i svi moji Gradištanci ,da sa decom prođem kroz ,,vašarsku gužvu,, .

Volim da se zadržim kraj svake tezge , deca naravno odlaze u drugi deo vašarišta gde je najvće zabava za njih , naveća galama. Ringišpili, igrice ,kuća strave , vrteške , sve što njih zabavlja i čemu se raduju, za Informer kaže prava Gradištanka koju smo zatekli u gužvi.

Informer

 

Inače, glavni dan Ilindanskog vašara je poseban izazov i rado ga posećuju iz svih okolnih gradova i sela u blizini Velikog Gradišta ali i mnogobrojni stranci i turisti koji svoje odmore provode na Srebrnom jezeru.

Pazari se garderoba, predmeti za pokućstvo a svakako kao i uvek redovi su ispred roštilja za pljeskavice i mekike koje su uvek najslađe za vašar. Šarene se tezge sa svilenim bombonama , orasnicama , i raznim slatkim đakonijama a to je i prilika da se posetioci osveže pravim vašarskim klakerom.

Informer

 

U kafanama pod šatorima se traži mesto više , a čitavom okolinom se šiti miris najukusnijeg pečenja, jagnjetine i prasetine sa ražnja. Ne retko se tu nađu i estradni umetnici kojima računica kaže, da ovakve svetkovine nisu loša zarada i da ih ne tereba zanemariti u vremenima kada baš i nema posla za sve.

Gradištanski panađur je svakako jedan od najposećenijih letnjih Manifestacija u okviru kulturnog leta u Velikom Grdištu i prava slika srpskog naroda , koji uživa i kojima i najveće avgustovkse vrućine ne predstavljaju problem.