03.08.2022.

14:46

Foto: R.B.

Srbija

GRAN-PRI GOGIĆEVOM FILMU! Između pokreta i sporta pobrao sve lovorike Vrmdža festa

U Beloj sali Kulturnog centra Kruševac premijerno je u produkciji RTS-a premijerno prikazan najnoviji dokumentarni film kruševačkog novinara Dragoslava Gogića „Izmedju pokreta i sporta,,. Ovaj film nagradjen Gran-pri priznanjem na šestom internacionalnom Festivalu ekološkog i turističkog dokumentarnog filma „Vrmdža-fest 2022,, u istoimenom mestu kod Sokobanje.

Informer

 

Film je, po rečima autora, stvaran godinu i po dana, sniman na 48 lokacija i svedočenje je onih koji su se planinarskim stazama popeli u samo nebo. Na mnogim od tih mesta, i sam strastveni planinar, bio je i autor filma Dragoslav Gogić, dobitnik velikog broja nagrada za dokumentarne filmove koje je snimio na najvišim svetskim vrhovima.

Informer

 

U filmu ,, Izmedju pokreta i sporta,, govore vrhunski sportisti , alpinisti koji su se popeli na najvišu tačku sveta, Mont Everest, i druge vrhove preko 8.000 metara na Himalajima, ali i ljudi koji promovišu planinarstvo kao sport. Planinarski savez Srbije kao granski sportski savez ima oko 20.000 članova u 188 klubova- navodi Dragoslav Gogić, dobitnik nagrade.

Informer

 

Kamera u Gogićevom filmu , tokom 3o minuta trajanja , vodi nas na Staru planinu, Jastrebac, Jadovik, Taru, Kablar, Vršačke planine, Radan, Borski stol, Veliki krš… U filmu se pojavljuju skrivena mesta u Srbiji poput Krupajskog vrela, Zasavice, brojnih vodopada, pećine Vetrena dupka kod Dimitrovgrada, izvor Jerme, staze zdravlja na Jastrebcu.