05.08.2022.

09:22

Foto: I.M.

Srbija

NEKO ĆE DUVATI U TRUBU, A NEKO U BALON! U danima Sabora saobraćajna policija danonoćno na svim prilazima Guči (Foto)

Ako je suditi po broju saobraćajne policije koja ove godine obezbeđuje 61. Sabor trubača u Guči, svi će duvati, neko u trubu, a neko u "balon", odnosno dreger.

Iz MUP-a ne daju podatke o broju saobraćajaca i partola koje kontolišu vesele saboraše, ali već godinama je praksa da Čačanima u pomoć dolaze kolege iz gotovo svih obližnjih gradova, jer do ponedeljka u Moravičkom okrugu neće biti putnog pravca koji od Guče vodi ka okolnim gradovima, bez detaljne kontrole vozača.

Informer

 

Podsećamo, 2005. godine samo u jednom udesu, a nije bio jedini, na povratku iz Guče, poginulo je četvoro mladih, a troje je teško povređeno. Od tada čačanska policija puteve obezbeđuje taman tako kao da Putin peške dolazi u Dragačevo.  

- Od 5. do 7. avgusta zbog bezbednosti biće pojačana kontrola svih učesnika u saobraćaju. Saobraćajna policija će danonoćno biti na svim prilazima Guči, a između ostalog kontrole će biti usmerene na brzinu, nepropisno preticanje, ispunjenost uslova za učešće u saobraćaju vozača i vozila, kao i vožnju pod dejstvom alkohola, a svaki vozač koji učini bilo kakav prekršaj biće sankcionisan u skladu za zakonom. 

Informer

 

Policijske patrole će noću uključivati plava rotaciona svetla i na taj način dodatno upozoravati vozače i ovom prilikom apelujemo na sve građane da budu strpljivi, jer su aktivnosti koje će policija preduzeti u interesu svih - kaže portparolka dodajući da će se posebna pažnja posvetiti kontroli prisustva psihoaktivnih supstanci.

Informer

 

Pred ovogodišnji 61. Sabor trubača u Guči jedini slobodni ležajevi preostali su u policiji. Ovi ne baš udobni kreveti nalaze se u Ispostavama saobraćajne policije u Čačku i Guči i u njima će prenoćiti svi vozači za koje se kontrolom utvrdi da imaju više od 1,2 promila alkohola u krvi. Isto važi za one koji budu vozili pod dejstvom narkotika. 

- Kao i uvek, svi vozači koji prilikom kontrole budu zatečeni da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola većim od 1,20 promila ili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, biće zadržani u prostorijama Saobraćajne policijske ispostave u Čačku i Policijske stanice u Guči gde su i prostorije za zadržavanje - izjavila je Bojana Kovačević, portparol čačanske Policijske uprave.

Informer

 

- Apelujemo na vozače da poštuju ograničenje brzine, da koriste sigurnosni pojas, da ne sedaju za volanom ukoliko su pili, kao i da poštuju sve ostale saobraćajne propise, jer na taj način čuvaju svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju. Takođe ih podsećamo da budu strpljivi i da se suzdrže od nebezbednih i nepropisnih preticanja - zaključuje Bojana Kovačević.

Podsećamo, tokom prošlog Sabora saobraćajna policija je za tri dana evidentirala ukupno 1.207 prekršaja, od kojih su 62 odsto prekoračenje brzine, 131 prekršaj nevezivanja pojasa, a 108 vozača je isključeno iz saobraćaja jer su vozili pod dejstvom alkohola.

Informer

 

Njih 20 zatečeni su za volanom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu, pa su u policiji zadržani do istrežnjenja. Među korisnicima policijskih ležajeva bilo je i dama, koje su bile toliko pijane, da nisu mogle patroli da kažu svoje lične podatke.