09.08.2022.

13:03

Foto: I.M.

Srbija

NIKOLJSKO JEVANĐELJE USKORO U SRBIJI! Direktor čačanske biblioteke sa Ircima pregovara o uslovima izlaganja, za Informer.rs otkrio u kakvom je stanju rukopis (FOTO)

Nedavno, dr Bogdan Trifunović, direktor čačanske Biblioteke "Vladislav Petković Dis" u svojim rukama je imao original Nikoljskog jevanđelja, zahvaljujući svetskom kongresu bibliotekara, čiji je bio učesnik. 

Informer

Rukopis u odličnom stanju

- Rukopis je u odličnom stanju, i ako nisam mogao da vidim prostor gde se on čuva može se uočiti da su klimatski i drugi uslovi odgovarajući jer se ne vide nikakvi tragovi negativnog uticaja na knjigu - priča dr Trifunović utiske nakon poseti Biblioteci "Ser Čester Biti". 

- U Biblioteci "Čester Biti" sam razgovarao sa zaposlenim stručnjacima ustanove, bibliotekarkom Selin Vard i kustosom dr Džil Ankel u vezi same knjige, nekih detalja koje sam primetio a u vezi su sa prošlošću knjige. Druga tema bila je mogućnost pozajmice knjige i njenog izlaganja u Biblioteci Čačak, na šta sam dobio odgovor da je to moguće, uz poštovanje uslova za koje sam dobio uputstva i smernice i šta je potrebno da se uradi da bi knjiga mogla da dođe u Srbiju. Biće neophodno obezbediti adekvatan prostor za izlaganje, potom transport, obezbeđenje i osiguranje. Do septembra ove godine poslaću zvaničan dopis na njihovu adresu kako bi se započela ta procedura - navodi dr Trifunović.

Jevanđelje pronašao Vuk Karadžić

Poznato je da je Jevanđelje Vuk Karadžić 1820. godine pronašao u Ovčarsko-kablarskoj klisuri u riznici manastira Nikolje, o čemu je pisao u svom almanahu "Danica", šest godina kasnije.

Pretpostavlja se da je Jevanđelje nekoliko godina potom njegov zet Aleksa Vukomanović, izneo iz manastira i predao Narodnoj biblioteci u Beogradu, odakle mu se gubi pisani trag.

Pojedini istoričari imaju saznanja da je 1914. zajedno sa još 56 rariteta u sanducima krenulo ka Kosovskoj Mitrovici, verovatno zajedno sa srpskom vojskom, a da mu se na jugu Srbije gubi svaki trag. Sve do 1966. godine, kada ga tada jugoslovenski arheograf Vladimir Mošin pronalazi u Dablinu u biblioteci "Ser Čester Biti", legatu istoimenog kolekcionara.

- O otkupu ili vraćanju knjige Srbiji ovom prilikom nismo razgovarali, ali ja sam u Dablinu započeo istraživanje koje je u vezi dokaza vlasništva iz prošlosti, koje će možda obezbediti nove informacije za pokretanje i tog pitanja. Čekam da mi pošalju iz Dablina sve informacije koje imaju u vezi Nikoljskog jevanđelja, uključujući i administrativne podatke gde se nadam da će biti podatak kada je i od koga knjiga kupljena - zaključuje direktor čačanske Biblioteke.

Informer

Nikoljsko jevanđelje

Ova ustanova u svom fondu poseduje elektronsko izdanje Nikoljskog jevanđelja. Postoji i fototipsko štampano izdanje u 100 luksuznih primeraka, od kojih po jedno poseduju Filološki fakultet u Beogradu i Novom Sadu, SANU, manastir Hilandar, srpske episkopije i najveće svetske biblioteke. 

Bonus video: