10.08.2022.

12:27

Foto: Grad Vranje

Srbija

VRANJE SVETSKA PRESTONICA ANIMACIJE! Na festivalu "Zlatni puž" velika imena iz sveta animiranog filma

Pozdravljajući prisutne gostima i učesnicima radionice poželela je dobrodošlicu, puno uspeha i kreativnosti u radu. 

Ona je podsetila da u okviru festivala "Zlatni puž'' vranjska Škola animiranog filma organizuje dve manifestacije, Svetski festival animiranog filma i Internacionalnu radionicu animiranog filma. 

- Raduje me činjenica da će do 14. avgusta naš grad biti prestonica dečjih animiranih filmova, sa internacionalno priznatim stručnjacima u svetu animacije.

Deca i mladi iz različitih zemalja, socijalnog i društvenog okruženja zajedno će stvarati, razmenjivati iskustva i razvijati svoju kreativnost. 

Informer

Posebno zadovoljstvo svima nama ovog puta je što će učesnici radionice prisustvovati i obeležavanju velikog jubileja tridest pete godišnjice Škole animiranog filma. 

Verujem da će Vranje, kao grad sa bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem biti inspirativno za sve učesnike festivala. 

- Lokalna samouprava nastaviće da pruža podršku ŠAF-u - kazala je Jovićeva.  

Na otvaranju manifestacije govorila je Jasmina Stojanović, direktorka JU Škola amnimiranog filma. 

Informer

Ona se zahvalila svima koji su zaslužni za kontinuitet u održavanju festivala, a to su osnivači Miroslav Simonović i dr Vukašin Antić, rukovodstvo grada, ustanove kulture i Ministarstvo kulture i informisanja. 

- I ove, kao i svih prethodnih godina, naša ideja bila je da ugostimo velika imena iz sveta animacije kako bi smo deci, učesnicima radionice, pružili priliku da uče od najboljih. 

- Uspeli smo u tome,naravno. Radujemo se što ćemo u narednim danima u našim učionicama slušati melodičan italijanski jezik, čuti priče iz daleke Indije i družiti se sa decom i kolegama iz Bosne i Hercegovine, Čačka i Bosilegrada. Dešavaće se jedna velika razmena profesionalnih i životnih iskustava i stvoriti značajna prijateljstva i uspomene - kaže direktorka Stojanović. 

Informer

Na svečanom otvaranju u ime ovogodišnjih voditelja radionica obratio se i animator iz Indije, Nitin Donde, a posetioci su bili u prilici da vide i nekoliko odabranih filmova sa prethodnih radionica, kao i animirani pozdrav od kolega iz Rusije koji su bili sprečeni da dođu. 

S obzirom da se 14. Internacionalna radionica održava u godini jubileja, motiv za animirane filmove ovog puta biće broj 35, kao brojanje, odbrojavanje, proslava, žurka, rođendan.

I ove godine pokrovitelji festivala su grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja.

Bonus video: