16.08.2022.

12:17

Foto: Privatna arhiva/M.J

Srbija

MILENKU IZ BORA OSTVARIO SE NAJVEĆI SAN! Sa pripadnicima Žandarmerije i Vojske Srbije učestvovao na Cerskom maršu (FOTO)

Već 13 godina zaredom u avgustovskoj nedelji ljubileja slavne Cerske bitke znane kao Jadarska, u Šapcu se održava Cerski marš.

Ove godine u njemu je učestvovalo preko hiljadu učesnika. Na tom putu, da se poklone senima slavnih srpskih junaka našao se i Milenko Janićijević, humanitarac iz Bora, zajedno sa predstavnicima Srpske Žandarmerije i Vojske Srbije.  

Informer

- Saradnju sa predstavnicima Srpske Žandarmerije započeo sam 2020. godine i kao što sam mnogo puta naglasio, to je za mene najveća čast i privilegija. Konačno sam ostvario ono što sam oduvek želeo, mogu reći i sanjao, da se jednoga dana zajedno sa ovim hrabrim i čestitim ljudima nađem rame uz rame, kao deo njih i da zajedno na ovakav način damo doprinos nečemu što je od velikog značaja. U ovom slučaju, pešačili smo putevima junaka Cera i poklonili se junacima srpske istorije - za Informer ističe ponosno Milenko.

Iako i sam suočen sa zdravstvenim problemom od najranijeg detinjstva, celebralnom paralizom, ovaj hrabri Bornin ne posustaje.

Snagu i energiju crpi iz sporta koji mu je glavna motivacija i pokretač svega da istaraje i nadvlada svoje probleme ali i pomogne drugima kad god je to potrebno. Tako da mu je učešće na Cerskom maršu bilo iskustvo od velikog značaja koje će dugo pamtiti. 

Informer

- Bilo je prilika do sada kada sam ponekad pomalo posustajao i pomišljao da odustanem, da se primirim jer je to ponekad za mene postajalo veoma iscrpljujuće budući na zdravstvene probleme na koje su se nekada nadovezivali problemi koji su mi se kao i svima nametali u svakodnevnom životu, međutim sport me je dizao ponovo na tron. Plivam, trčim polumaratone, maratone, vežbam, pešačim, odazivam se i dalje svakoj akciji. Moj prijatlj Dragan Krsmanović, pripadnik Žandarmerije iz Beograda, pomogao mi je svojim savetima da počnem da gledam drugačijim očima i da se nikada ne predajem, neizmerno sam mu zahvalan na svemu. Cerski marš, Šabac-Tekeriš je naša prva zvanična zajednička akcija. Velika čast je bila učestvovati u svemu ovome, jako sam srećan i zadovoljan, pa neizmernu zahvalnost dugujem i pripdnicima PU iz Šapca, volonterima, zdravstvenim radnicima, meštanima sela do Cera kroz koje smo prolazili, koji su bili uz nas. Marširati 37 kilometara nije malo, imajući u vidu moju bolest, ali uspeo sam i ovoga puta da  pobedim sebe što mi je najveći uspeh ali i da se kako neko reče, svi zajedno preispitamo koliko smo dostojni ovih velikih, slavnih ljudi, koji su zbog nas položili svoje živote. Ovi kilometri su najmanje što se može savladati u odnosu na njihova dela - napominje skromni, hrabri Milenko Janićijević.

Bonus video: