16.08.2022.

14:30

Foto: Muzej Zrenjanin

Srbija

TKANJE, PUSTOVANJE, PREDENJE I ASTAL ŠARENI! Predstavljeno kulturno nasleđe Banata, ovako je bilo u atrijumu Muzeja u Zrenjaninu (FOTO)

Učesnici programa bili su predstavnici većinskih naroda koji naseljavaju Banat: Srba, Rumuna, Slovaka i Mađara i tokom tri dana, od 12. do 14. avgusta, predstavili su kulturno nasleđe kroz tradicionalne izvođačke umetnosti, muziku, pesme i igre, kao i umeća, veštine i zanate kao što su  pustovanje vunom, tkanje, predenje, pletenje i vez vunom.

Informer

Poseban segment bili su specijaliteti tradicionalne banatske kuhinje, uz posebno predstavljeni Nedeljni ručak, sa žutom supom i rezancima, rinflajšem i štrudlama sa skorupom, makom, orasima i višnjama.

- Lepo smo se družili i uživali u kulinarskim specijalitetima, igrama i pesmama starog Banata - kaže mr Rajka Grubić,  autor projekta i muzejski savetnik-etnolog Muzeja u Zrenjaninu. 

Informer

Tokom trodnevnog druženja nastupili su predstavnici Memorijalnog centra dr Janko Buljik iz Kovačice, Društva za negovanje narodnih običaja i tradicije Buzavirag, tj. Izvođačke grupe Čavargok iz Novog Itebeja, Banatske gajde iz Zrenjanina, Matice slovačke iz Belog Blata, Rumuna iz KUD-a Vikentije Petrović Bokaluc iz sela Torak, KUD-a Đerđef iz Zrenjanina, Centra za očuvanje kulturnog nasleđa Štogod i Petefi Šandor iz Torde.

Informer

Tkanje i pustovanje

Stare zanate i tradicionalna umeća predstavili su Zrenjaninci Zoran Sljepčević, Gordana Dunai - tkanje, Viorika Magda iz Ečke, pustovanje vunom, Julijana Grujić iz Zrenjanina,  pletenje vunom, Mara Kirćanski, predenje na preslici, Dara Aćimov Zorica Vuković iz Elemira, predenje i pletenje  vunom i Violeta Fijat i Anuška Ladvanski iz Ečke, vez i pletenje vunom.

Informer

Astal šaren

Kulinarske specijaletete i bogatu trpetu Banata, predstavili su Udruženje žena Remus i Klub žena  iz Mužlje, Udruženje žena Gradnulički biseri iz Zrenjanina, dame iz Elemira, Aradca, Belog Blata i Torka. 

Bonus video: