18.08.2022.

07:00

Foto: Fotoilustracija/Tanjug

Srbija

DVA PAKLENA DANA SU PRED NAMA, A ONDA NAM SLEDI IZNENAĐENJE! U pet gradova u Srbiji "goreće zemlja"! Temperatura će ići do +40

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upozorio je na visoke temperature u Srbiji do 19. avgusta.
- Do petka će područje naše zemlje biti pod uticajem veoma toplog vazduha iz Afrike. Maksimalna temperatura danas će se kretati od 34 do 40 stepeni, dok će u petak na jugu i istoku Srbije biti oko 38, a moguće i više. Ovako visoke temperature mogu biti opasne po zdravlje, pa je savet da građani budu oprezni i da izbegavaju izlazak napolje u najtoplijem delu dana - kažu u RHMZ.

Vrućine prolaze?

Do kraja avgusta ne očekuje se novi vreli talas
RHMZ

I u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" posebno skreću pažnju na to da će u nekim delovima naše zemlje vremenske prilike biti opasne po zdravlje.
- Prema prognozi, do kraja nedelje očekuju se tropske temperature iznad 38 stepeni, što spada u kategoriju "opasno po zdravlje". Posebno treba da paze hronični bolesnici i mala deca - da izbegavaju boravak na suncu između 10 i 17 časova, uzimaju redovnu terapiju, piju dovoljno tečnosti, a ukoliko su na otvorenom, da nose zaštitu za glavu i laganu odeću - kažu u "Batutu".


Međutim, već od subote, 20. avgusta, dolazi do promene vremena, pada temperature i očekuju nas padavine gotovo u celoj Srbiji.
- Od petka posle podne do kraja vikenda u većem delu naše zemlje očekuju se vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom. U subotu i nedelju se očekuje da lokalno padne veća količina kiše, čak 40 milimetara po metru kvadratnom. Temperature će se spustiti i za desetak stepeni, pa će najviša dnevna za vikend biti 28 stepeni. Niže temperature i padavine očekuju se i početkom sledeće nedelje - kažu u RHMZ-u i dodaju da se prema sadašnjim prognozama ne očekuje novi toplotni talas do kraja avgusta.
 

TABELA:

Vremenska prognoza za narednih pet dana
dan min. temp. maks. temp.

četvrtak 20 40 sunce
petak 23 38 sunce i oblaci
subota 20 28 sunce, oblaci i kiša
nedelja 20 24 sunce, oblaci i kiša
ponedeljak 19 23 sunce, oblaci i kiša