19.08.2022.

13:11

Foto: printscreen

Srbija

"SVE JE BILO POTPUNO CRNO, PLAŠILI SMO SE DA NAS NE RASTRGNU!" Braća Ilić u polju zatekli UŽASAN PRIZOR! (FOTO)

Bostan je prvi put napalo na hiljade vrana koje su uništile gotovo čitav usev od nasitnijeg ploda veličine oraha, do zrele lubenice spremne za berbu.

- Ovim poslom se bavimo više od dve decenije i ovo što nam se desilo tog 23. jula ne mogu ni da opišem. U bostanu na površini  od  hektar ipo površine  uzgajamo lubenice i dinje , zatekli smo užasan prizor. Sve je bilo potpuno crno od vrana od kojih smo se brat i ja uplašili da nas ne rastgnu. Sav usev je bio uništen do poslednjeg ploda. Sve slubenice i dinje bile su izbušene. Uprkos petardama koje imamo i top  protiv vrana na plin, u tom trenutku nije radio , da li ga je neko isključio ne znam ali ništa nije moglo da se učini. Sve nam je uništeno. Zaštitna folija,plodovi bukvalno sve. U šta smo ulagali godinama i od čega živimo. Nas proizodnja bostana i malo kupusa izdržava. Imamo i svoju vodu u bostanu sve što je potrebno za proizvodnju - uznemireno kaže Igor Ilić iz Vrbovca i napominje da ima i sina na školovanju pa je muka veća jer su troškovi veliki i mesečno iznose blizu 150.000 hilada dinara.

Informer

Vrane napravile veliku štetu

Vrane napravile ogromna šteta

Domaćinstvo Ilića je pretrpelo ogromnu štetu. Ostali su bez prihoda a kako kažu najteže im je bilo kad su morali svojim rukama da seku i otklanjanu prodove nečega, ušta godinama ulažu i od čega žive. Igor kaže da je svojim rukama isekao i otklonio blizu 2.000 uništenih lubenica  i dinja , dok je njegov brat Dragan duplo više. Pričinjena  šteta po njihovoj gruboj računici iznosi oko 2 miliona dinara.

U jednoj od osiguravajućih kuća u Negotinu ističu, da su grad, poplava, suša i mraz samo neke od nepogoda koje je teško predvideti, pa je u tom slučaju osiguranje poljoprivrede najsigurniji način  da poljoprivrednici zaštite svoja dobra,useve, plodove i živitinje. Naknada i naplata štete kao posledica od vrana, ne postoji i nije moguće naplatiti pa proizvođači štetu moraju snositi sami. I u važećem Zakonu o divljači i lovstvu, stoji da štetu koju prouzrukuje trajno zaštićena divljač,  nadoknađuje Ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Bonus video: