01.09.2022.

11:19

Foto: printscreen

Srbija

MLADA SRPKINJA NA MAJMUNSKOM OSTRVU ISTRAŽUJE ŽIVOT PRIMATA! Jovani se ostvario životni san, ona je budući doktor neuronauke! (FOTO)

Kada je nakon završenog drugog razreda gimnazije u rodnom Zrenjaninu, odlučila da se preseli u Beograd i školovanje i usavršavanje engleskog jezika nastavi u prestižnoj školi Ruđer Bošković u Beogradu, dvadesetsedmogodišnja Jovana Maksić, započela je željenu avanturu i ostvarenje životnog sna, da postane svetski priznati naučnik u oblasti neuro nauke, koja kao samostalna nauka, ne postoji u Srbiji.

Informer

Jovana Maksić

- Uspešno sam tokom škole savladala IB internacionalni program i to je bila odskočna daska za upis na Njujorški univerzitet u Šangaju  - započinje priču Jovana, koja je na ovom prestižnom univerzitetu u Kini, provela tri godine i završila osnovne studije, zatim jedan semestar nastavila u Pragu i godinu dana u Njujorku, uvodeći se u neuronauku, koja u Srbiji postoji samo u okviru neuromedicine i neurologije i ne egzistira kao samostalna naučna disciplina.

Informer

Majmuni

Master studije sa velikim uspehom i reputacijom mladog, nadahnutog budućeg svetskog naučnika, završila je u Berlinu, praktični rad obavljajući u prestižnoj Šerite bolnici, a doktorat u Frankfurtu, na Ernst Štruman institutu, koji je deo Maks Plank sistema u oblasti istraživanja ove zanimljive nauke.

- Radila sam sa ljudima, miševima, pacovima, istraživala njihov mozak, u različitim stanjima i situacijama, ali želja me je gurala napred, ka ideji da radim sa primatima - nastavlja Zrenjaninka, koja će, kada uskoro stekne disertaciju, biti prvi doktor nauka u ovoj oblasti u istoriji grada na obalama Begeja.

Informer

- Daleko sam od Begeja, ali šum ove pitome vode, kao i veliku podrška roditelja i brata, uvek su mi ogroman podsticaj - dodaje, uz napomenu da je nakon bezbroj sati izučavanja u laboratorijskim uslovima, ostvarila san, da kao budući doktor neuronauke, izučava ponašanje primata, malih majmuna, poreklom iz Indije, uz objašnjenje da je njihovo ponašanje u prirodnim uslovima, sasvim drugačije nego u laboratoriji, gde su uslovi simulirani i veštački.

Jovana, kako sama ponosno ističe, trenutno volontira kao deo tima velike studije koja se bavi ispitivanjem starenja majmuna, koji stare slično kao ljudi, imaju svoju specifičnu društvenu dinamiku i veoma su interesantan model za istraživanje.

Informer

- Konkretno radim na prikupljanju biomarkera, koje šaljem u laboratoriju u Njujorku i zaista veoma mi je zanimljivo, svaki dan je neko novo, posebno istraživanje - ističe na kraju Jovana Maksić, napominjući da su Makaki majmuni, ustvari veoma slični ljudima i da uživa u istraživanjima njihove socijalne integracije i starenja.

Informer

Santijago ostrvo majmuna

Svakodnevno, Jovana sa ekipom svojih kolega, uglavnom mladih naučnika iz celog sveta, ima petominutnu vožnju čamcem do ostrva, gde odmah, kada se iskrcaju, zakorači u čudesni i još nedovoljno istraženi svet divljih majmuna, koji se, kako kaže, ne razlikuju puno od ljudi.

Informer

Malo ostrvo u Portoriku, Kajo Santijago, meka je brojnih svetskih istraživača, koji decenijama unazad posmatraju ponašanje majmuna, koje je iz Indije, jedan američki naučnik, početkom tridesetih godina prošlog veka, doneo na ovo idilično i u svetu poznato ostrvo.

Jovana, puna entuzijazma i očarana živopisnom prirodom i željom da dopre još dublje u oblasti neuro nauke, priprema dokrorat na temu ponašanja divljih majmuna u uslovima netaknute prirode, gde su im socijalna interakcija i kretanje mnogo slobodniji,u odnosu na laboratorijske uslove.

Bonus video: