01.09.2022.

13:22

Foto: printscreen

Srbija

TUGA U UŽICU! Preminuo novinar Svetislav Svele Tijanić

Novinarstvom je počeo da se bavi 1971. godine u Užicu. Bio je dugogodišnji dopisnik „Ekspres politike“, radio je i kao novinar nedeljnika „Vesti“ i Radio Užica. U penziji je kao saradnik radio za brojne portale i listove i časopise, među kojima su podgorički „Dan“ i beogradski „Pečat“.

Prvi novinski tekst iz Užica objavio je 1963. godine u Nedeljnim informativnim novinama (kasnije NIN). Stizao je i širom Evrope. Intervjuisao je 1991. godine tadašnjeg trenera Real Madrida Radomira Antića i među najvećim fudbalerima Emilija Butragenja. Intervjuisao je Vujicu Jevđevića, najvećeg svetskog stručnjaka u oblasti vodoprivrede, koji je u Americi zvanično proglašen za četvrti srpski um, posle Tesle, Pupina i Milankovića.

Rođen je 1941. godine u zlatiborskom selu Šljivovica, gde je započeo osvnovnu školu, a zatim su se selili u mesta gde je njegov otac, železničar, službovao, prvo u Užice, pa u Prijevor kod Čačka, pa u Čajetinu, a potom ponovo u Čačak, gde je upisao Gimnaziju. Po završetku studija ruskog jezika radio je najpre u Dobroselici, a potom je predavo ruski jezik u Ekonomskoj školi u Užicu.

Voleo je mnogo svoje rodno selo, pa je u saradnji sa kćerkom Ljiljanom napisao knjigu „Šljivovica hronika sela, ljudi i vremena“. Svele je napisao hroniku o običnim ljudima, herojima seoske svakodnevice.

Za svoj rad je više puta nagrađivan, a među nagradama je Plaketa grada Užica. Primajući plaketu Grada Užica rekao je:

- Posle ravno 55 godina, još uvek pišem. O mom Zlatiboru i mojoj rodnoj Šljivovici, o Užicu, gradu u kome sam proveo najveći deo životnog veka, najviše sam i pisao. Ovde sam mnogo toga učinio, i u oblasti kulture, a pogotovu u sportu kao funkcioner u atletici. Mnogo sam učinio i u brojnim humanitarnim akcijama.“

Svetislav Svela Tijanić sahranjen je na groblju Sarića Osoje.