01.09.2022.

15:03

Foto: V.J.

Srbija

TRADICIONALNIM GAŽENJEM GROŽĐA POČELI DANI VINA I DOBROG RASPOLOŽENJA NA RAJAČKIM PIVNICMA!

Na pivnicama u Rajcu, kamenom vinskom selu, priređeno je i tradicionalno gaženje grožđa u bačvi izložena vina različitih sorti posetioci kojih je i ove godine bilo u zavidnom broju, mogli su da degustitraju kao i ukusnu hranu iz ovog dela Srbije.

Posetioci su svakako mogli da se upoznaju  i sa nekim od vinara i saznaju sve što ih zanima a tiče se tradicionalnog pravljenja autohtonih sorti vina i njihovom proizvodnjom. Jedan od njih je i Željko Perić, koji je šesta generacija vinara ove porodice.

Informer

- Ponosan sam što se bavim ovim poslom i da nisam napustio ovo mesto. Od pre par godina  rešio sam da se vratim na pravljenje domaćih sorti, autohtonih sorti, što predstavlja decenijski prosec pravljenja. Bagrina , začinjak , crna tamnjanika to je nešto što je primarno. Pravljenjem naših sorti čuva se tradicija. Primera radi začinjak , on uspeva samo na čokotu, pri zemlji uz puno sunca što ovde ne manjka . U gornjem delu ne uspeva , jer više rodi i u tom delu nije dobar kvalitet. Sada ispitujemo bagrinu. U zakup sam uzeo stari vinograd samo sa bagrinom, obeležili smo poneke  čokote,  jednostavno želimo da saznamo šta je prava bagrina a šta klon, kako bi kalemili dalje samo ovu vrstu grožđa, napominje Željko koji kaže da uvek ima turista kako iz naše zemlje tako i inostranstva koji su itekako za naša vina.

Informer

Na Rajačkim pivnicama svi prisutni uživali su uz dobru čašu kvalitetnog  vina i obilje specifične  hrane i uz muziku "Darka Rundeka i ekipe" koji su ovo mesto posetili u okviru svoje turneje kroz Srbiju.

Informer

- Premalo je vremena ali dolaziću ovde jer sam video jako zanimljiv kontrast između derutnosti i tih nekih stamenih zgrada  koje dolaze iz nekog dobrog vinarskog doba , koje opet ponovo osvajaju - rekao je Darko Rundek prilikom obilaksa Rajačkih pivnica. 

"Dane vina i leog raspoloženja" organizovali su  i ovoga puta "Mladi sa Rajačkih pivnica" a podršku u realizaciji pružili su kao i prošele godine projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" i Opština Negotin.

Bonus video: