03.09.2022.

10:58

Foto: G.R.

Srbija

HOĆEMO LI U ŠABAC NA VAŠAR? Posle dve godine najveća narodna svetkovina zablistaće u punom sjaju

Najveće varište koje se prostire na 13 hektara otvoriće svoje kapije 14. septembra, a prema ogromnom interesovanju zakupaca tezgi ovogodišnji vašar će nadmašiti sve dosadašnje.

- Najviše se rezervišu tezge za prodaju polovne i nove robe, a zatim za zabavne sadržaje. Interesuju se trgovci iz cele Srbije i regiona, a ima i rezervacija  iz inostranstva - kaže Mirko Ignjatović iz JKP "Stari grad" koje organizuje vašar.

Informer

Ako vreme posluži očekuje se i rekordna poseta jer se narod uželeo vašara. Poslednji održan 2019. godine, na kojem se trgovalo i zabavljalo 9 dana, posetilo je više od 250.000 ljudi.

- Vašar je obeležje našeg grada, sa tradicijom dugom preko 100 godina. Organizuje se od završetka Prvog svetskog rata povodom Male gospojine i ne računajući poslednje dve godine nije  održan još samo ratne 1941. kada su u gradu bili Nemci - kaže stariji Šapčanin kojem je vašar uz prvi klavir sinonim za Šabac.

Informer

Od svih vašara u Srbiji, šabački Malogospojinski je najveći i najposećeniji. Ovde se nudi i kupuje baš sve  - "od igle do lokomotive", a dobra zabava je garantovana gostima svih generacija.

Dok traje vašar dnevno, u proseku, u Šapcu, ima najmanje 20.000 gostiju koji potroše nekoliko miliona dinara. Najveća gužva je na dan Male Gospojine. Ko ne voli gužvu  dolazi ranije tokom dana da razgleda i pazari, a uveče atmosfera proključa od glasne muzike ispod šatri i blještavila zabavnih parkova.

Informer

Osim što je narodna svetkovina koja se oslanja na tradiciju održavanja panađura u dane velikih verskih praznika, Malogospojinski vašar se poslednjih godina promoviše kao turistički brend Šapca o kojem su i pesme komponovane, a od kojih je najpoznatija "Hoćemo li u Šabac na vašar?" 

Bonus video: