07.09.2022.

18:16

Foto: V.N.

Srbija

VOJSKA JE UVEK UZ SVOJ NAROD: Vojni lekari pregledali meštane Mokrina (FOTO)

Projektu pod nazivom „Vojni lekar na selu“, koji se realizuje sa Crvenim krstom, lokalnim domom zdravlja, Centrom za socijalni rad i gradskom upravom, odazvalo se preko 20 pacijenata.

Cilj akcije “Vojni lekar na selu” je pružanje medicinske pomoći stanovništvu sa otežanim pristupom sistemu zdravstvene zaštite, u okviru koje su obavljeni preventivni zdravstveni pregledi u seoskoj ambulanti, sa pokretnom medicinskom laboratorijom. Pretežno stariji Mokrinčani odazvali su se današnjem pregledu i iskazali veliku zahvalnost Vojsci Srbije na pomoći, čiji lekari su ih, između ostalog, savetovali i upoznavali o mogućnostima lečenja u vojnim zdravstvenim ustanovama.

Informer

 

- Znači mi današnji pregled mnogo. Imam poverenja i u mog izabranog lekara, ali ipak, ovo su vojni lekari. Mnogo sam zadovoljna što su došli da nas posete i kažu nam šta je najbolje za naše zdravlje. Imam problema sa srcem, šećerom, štitnom žlezdom. Očekujem da mi konkretno odgovore kako da se lečim. Što je rekao moj pokojni otac: “Moraš se batrgati, dok ne umreš”. U vojsku imam puno poverenje-kaže za Informer Melanija Šegrt (77).

I za Dragicu Zorić (78) mnogo znači poseta vojnih lekara seoskoj ambulanti, pa očekuje da je za zdravstvene tegobe bolje posavetuju i odrede terapiju.

- Danas mi je rođendan, pa mi u ovim godinama pregled vojnih lekara dođe kao poklon. Imam problema sa zglobovima, a u mladosti sam mnogo radila i sad sve dolazi na naplatu-kaže Dragica. Projekat “Vojni lekar na selu” je uvek dobro došao, naročito u današnje vreme, kada postoji problem sa kadrovima i manjkom lekara, rekla je direktorka kikindskog Doma Zdravlja, Biljana Marković.

- Dom zdravlja pokriva devet sela i teško nam je zbog nedostatka lekara, tako da je ovo akcija koja je zaista značajna. Lekari su određivali nivo šećera u krvi, merili su pristisak, pregledali su pluća, urađen je EKG, pričali su sa pacijentima, uzeli njihovu anamnezu, videli su od čega boluju i da li postoje faktori rizika, sve ono što podrazumeva preventivni pregled-rekla je dr Marković.

Informer

 

Projekat “Vojni lekar na selu”, kojim je rukovodio major Nedeljko Nedeljković, načelnik Grupe za civilno- vojnu saradnju Komande Prve brigade Kopnene vojske, sprovodi se od 2009. godine, a do sada je realizovano 27 akcija. Do maja ove godine pregledano je preko 1.000 stanovnika i urađeno isto toliko biohemijskih analiza uzoraka krvi. U selima Grada Kikinde ovo je bila druga poseta vojnih lekara.

Paketi za stare i nepokretne

Sanitetska ekipa Vojske Srbije obilazila je stare i nepokretne osobe u Mokrinu. Deljeni su i paketi sa namirnicama i kućnom hemijom za socijalno ugrožene meštane, koje je obezbedio Crveni krst.