08.09.2022.

20:07

Foto: G.R.

Srbija

ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU! Potomci ratnika slavnog "Gvozdenog puka" obeležili godišnjicu POBEDNIČKE BITKE NA DRINI!

Ispred spomen obeležja "Gvozdeni krst" na Limanskoj adi pored Drine u Badovincima, gde se bitka odigrala, vence su položili predstavnici opštine Bogatić, grada Prokuplja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalnu i boračku zaštitu, predstavnici udruženja koji neguju tradicije oslobodilačkih ratova i Sergej Baburin, predsednik Međunarodne slovenske akademije.

Informer

 

- Slavni „Gvozdeni puk“ izvojevao je na tom mestu veliku pobedu tako što je neprijatelјske vojnike opkolio „u potkovicu“ i posle borbi prsa u prsa Drina je danima bila crvena od krvi. Četiri neprijatelјske divizije sa preko 90 000 vojnika je krenulo preko Drine u novu agresiju na Srbiju. Gvozdeni puk je na ovom mestu pokazao veliku hrabrost i neprijatelјu naneo ogromne gubitke. Izveštaj koji je odavde poslat komandi i Stepi Stepanoviću glasio je „79 regimenta Bana Jelačića više ne postoji“.

Ushićen junaštvom „Gvozdenog puka“ i komandanta Milivoja Stojanovića Brke kralј Aleksandar Karađorđević je od Stanislava Biničkog tražio da komponuje himnu srpske vojske i tako je nastao Marš na Drinu koji je posvećen Drugom topličkom puku i njegovom komandantu – priča Zoran Đorđević, šumarski inženjer iz Sremske Mitrovice, čiji su se dedovi i pradeda borili na Drini.

Informer

 

On je iz očevog dnevnika saznao o svojim hrabrim precima, pa je pronašao mesto gde se bitkaž odigrala i pokrenuo inicijativu da se uredi spomen kompleks. Tako je 2019. godine ponovo oživelo ratno prijateljstvo Topličana i Mačvana i oni su dobrovoljnim radom zajedničkim snagama uredili spomen obeležje na kojem dominira visoki gvozdeni krst sa četiri "S".

- Obaveza je i čast da sačuvamo od zaborava noćnu krvavu bitku na Drini i da podsećamo mlađe generacije na heroizam slavnih predaka - rekao je Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić. "Gvozdeni puk" je u Velikom ratu na Drini odbranio Mačvu i Srbiju, a potomci iz Prokuplja i Bogatića su odluči da nastave ratno prijateljstvo.

Informer

 

- Kako su se naši preci spojili pre 108 godina, mi ćemo nastaviti da sarađujemo poštujući tradiciju, ali i u svim drugim oblastima, od privrede do sporta. Odlučili smo da se Prokuplje i Bogatić pobratime i to će zvanično biti usvojeno uskoro u skupštinama naše dve lokalne samouprave - rekao je Dejan Lazić, predsednik Skupštine grada Prokuplja.