13.09.2022.

13:28

Foto: Prinstcreen

Srbija

Ovu srpsku svetinju ni Turci nisu smeli da sruše, a kad je vatrena stihija zahvatila konak desilo se ČUDO! Na poluizgorelim ikonama ostalo je... (FOTO)

Prilikom velikog požara u konaku 2018. godine izgorelo je dosta toga osim ikona na kojima su likovi svetitelja. Na poluizgorelim ikonama ostali su neoštećeni likovi Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra.

Informer

Ova nesvakidašnja situacija dospela je čak i u engleske medije.

U požaru koji je zadesio manastirski konak u selu Kacapun kod Vladičinog Hana, šteta je bila ogromna, a između ostalog stradala je i instalacija za parno grejanje, koje je pre nekoliko godina od donacija bilo instalirano.

U svim tim okolnostima, manastir Svetog proroka Ilije danas muku muči za opstanak, a zbog predstojeće zime najneophodije je grejanje.

Informer

Mnogo toga je uništio zub vremena, ali i veliki požar u kom je stradao konak, pre nekoliko godina.

- Apelujem na sve vas, braćo i sestre, koji možete i hoćete da pomognete manastiru i Ocu Serafimu oko nabavke peći na čvrsto gorivo i propratne instalacije za grejanje. Svi vi, koji ste voljni da pomognete, možete kontaktirati Oca Serafima, igumana manastira na broj telefona: 066 888 71 29. Otac Serafim se unapred zahvaljuje svima - kaže jedan od stalnih gostiju iz Vranja, koji redovno dolazi na službe u ovu svetinju. 

Prema predanju, manastir Svetog Ilije u Kacapunu datira iz 13. veka. 

Informer

Njega ni Turci nisu smeli da sruše jer su se plašili gneva Svetog Ilije, ali se na zdanje obrušilo obližnje kacapunsko brdo, pa od njega više od jednog veka nije bilo ni traga ni glasa.

Zatrpani manastir otkrila je stoka, koja je dolazila na ispašu. 

Od 2003. godine, krenulo se sa obnovom konaka i vraćanjem monaštva.

Sada u njemu boravi samo iguman Serafim.

Bonus video: