15.09.2022.

12:29

Foto: Župska berba

Srbija

POČELA ŽUPSKA BERBA! Dečjim defileom otvorena najveća svetkovina župskih vinara i vinogradara (FOTO)

Svečano otvaranje uz trubače i vatromet biće upriličeno u perdvečerje, a domaćine i brojne goste iz zemlje ali i šireg regiona tokom manifestacije  uveseljavaće Željko Samardžić, Riblja čorba i Zvezde Granda Nenad Manojlović, Aleksandar Mladenović i Uroš Živković. Gost večeri aleksandrovačkog Diskosa biće Milanče Radosavljević, a najavljen je i još jedan gost iznenađenja.

Informer

Župska berba, u čast mladog rajskog vina, kojim je knez Lazar okrepljivao svoju vojsku pred polazak na boj na Kosovo, u Vinskoj ulici i na glavnom Vinskom trgu kod Fontane vina u Aleksandrovcu,  već je okupila brojne vinare i izlagače, kao o sve ljubitelje ovog rajskog nektara , pitkog župskog vina koje će se točiti dokle god traje berba. Uz gurmanske dobrodošlice posetioci imaju priliku da učestvuju u karnevalu, prisustvuju defileu učesnika "Župske berbe" , da budu na Župskoj svadbi i posete brojne koncerte i izložbe, kao što je Poljoprivredna izložba gde će brojni izlagači predstaviti  neizmerno bogatstvo ove prapostojbine vina. Svi zainteresovani imaće priliku da pogledaju postavku jedinstvenog muzeja vinarstva i vinogradarstva, da vide kako se "Župska berba" u Aleksandrovcu župskom proslavljala od daleke 1963. godine do danas. 

Informer

Tekst potpisa

U žiži manifestacije je, svakako je nezaobilazna tradicionalna Župska svadba, u subotu u podne, na kojoj će bosonoge mlade u bačvama gaziti tek ubrano grožđe da poteče mlado rajsko vino.

Veliko interesovanje vlada i za Međunarodni festival folklora, koji će uslediti posle Župske svadbe.  U sprovođenje bogatog programa za posetioce svih uzrasta uključena su i oba aleksandrovačka muzeja, Zavičajni i Muzej vinarstva i vinogradarstva.  Pored toga, od petka do nedelje,  radiće jedinstvena u svetu Fontana vina u centru grada, sa koje će se svim gostima besplatno služiti besplatno čuvena župska ružica.

Bonus video: