19.09.2022.

19:45

Foto: V.N.

Srbija

VELJKO PRAVI SAPUN OD LUDAJE I DOBRO MU IDE! U sapundžijski posao ušao iz hobija, sada potražnju NE MOŽE DA ZADOVOLJI (FOTO)

Na 37. „Danima ludaje“ u Kikindi, narandžasta lepotica banatskih polja nije mogla samo da se kuša u primamljivim ukusima pita bundevara, zanatskom pivu ili pekmezu, nego da se koristi i kao sastojak sapuna ili mirisnih sveća.

Informer

 

U prvoj kikindskoj „Ulici starih zanata“ ispred Gradske kuće, domišljati novomiloševački sapundžija je zajedno sa suprugom video šansu za razvoj zanata koji zahvaljujući pojedinim entuzijastima, neće izbledeti.

- Počelo je kao hobi pre decenije, kada smo samo zakoračili u sapundžijski zanat. Sada tri godine proizvodimo i mirisnu so, čvrste sapune i dezodoranse, kreme, mirišljave sveće, balzame za usne, a u ponudi nam je i sapun od ludaje. Svi proizvodi su nam prirodni, rađeni hladnim postupkom -objašnjava Veljko.

Informer

 

Pored bundeve, u osnovi proizvoda su i limunova trava, malina, bagrem, lavanda, aktivni ugalj, menta, ružino ulje, ruzmarin, aloja, krastavac, zelena glina. Zanimljivo je da su i danas traženi čvrsti sapuni za pranje kose, kao što su to nekada činili naši preci.

- Naše bake i deke su koristili čvrste sapune i za pranje kose, a ovaj dobro oprobani recept i danas je mnogo tražen. Proizvode pravimo od čistih biljnih ulja i žive sode koja ih povezuje.

Informer

 

Slično tome su i naše bake pravile sapune, samo sa svinjskom mašću, umesto biljnih ulja. Nema hemije, a ljudi se sve više okreću prirodnim proizvodima -dodaje ovaj sapundžija.

Sapuni od bundevinog ulja, kako kaže, sadrže malo cimeta, a njihov primamljiv miris nalikuje piti bundevari koju pripremaju domaćice, uz napomenu da ovaj proizvod nije jestiv.