21.09.2022.

20:35

Foto: V.N.

Srbija

KAKAV DEDA, TAKAV UNUK! Luka ima samo dve godine, a već je krenuo stopama MAJSTORA ZAGONETKI (FOTO)

Ovaj mališan je stao rame uz rame sa odraslim enigmatama na takmičenju „Enigmatski Dani ludaje“ čime je još jednom potvrđena maksima-kakav deda, takav unuk, kao i ona da iver ne pada daleko od klade.

Informer

 

Da se pobednici poznaju odmah na početku pokazao je Luka Bovan star svega dve godine, koji je, propismo obučen u naranžastoj majici sa znakom Enigmatskog kluba „Kikinda“, za sada kao posmatrač, šarao po ukrštenici koju je njegov deda Slavko pripremio za rešavanje.

- Luka je budući enigmata, ovako se počinje, pa ćemo postupno da rešavamo enigme, kako bude rastao- kaže brižni deda, dok je unuk u njegovom naručju potvrdnim pokretom glave pokazao da će ga slediti u znanju.

Informer

Kakav deda takav unuk!

Ljubitelji enigmatike okupili su se i ove godine u Kikindi, koja je pored Slavka Bovana iznedrila i Vanju Tomaševa, prvog pobednika RTS-ovog kviza TV „Slagalica“ iz ovog grada. Iako je zamišljen kao internacionalni skup, usled korone, ove godine izostali su takmičari iz drugih zemalja.

- Ovo je osmi susret. Ja pripremam zadatke, a Vanja sudoku, tako smo se podelili. Trudim se da ne bude mnogo teško, kako bi mogli da učestvuju i amateri. Do sada smo imali sedmoro pobednika, iz tri zemlje.

Informer

 

Prvi susret bio je najmasovniji, imali smo 42 učesnika iz četiri zemlje. Obično se okupi oko 30 takmičara, a do sada su učestvovale enigmate iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Holandije- navodi Bovan.

Enigmatskim susretima, koji organizatori iz enigmatskog kluba „Kikinda“ nazivaju „OtvorenimŽ prvenstvom“, prethodi sastavljački konkurs koji traje tri meseca, a na kojem dopisnim putem učestvuje oko 60 najboljih enigmata sa Balkana i šire. Ove godine, najbolju ukrštenicu sastavio je Jadran Goloigra iz Bijeljine, anagram Kristijan Knežević iz Đurđeva, a rebus Branislav Nikić iz Požarevca.