22.09.2022.

12:00

Foto: S.K

Srbija

"OVO JELO NAS JE SAČUVALO I ODBRANILO U TEŠKIM VREMENIMA"! Krčkao se u Veterniku specijalitet bolji od mnogih belosvetskih đakonija

Takmičari, a njih je bilo 39 ekipa, kuvali su pasulj, dok je posebna komisija ocenjivala koji je najukusniji, a sasvim je zanimljivo da svake godine novac koji se skupi od kotizacije ide jednoj socijalno ugroženoj porodici u Veterniku. 

- Ovo je jelo koje nas je sačuvalo i odbranilo u teškim vremenima, jelo koje je jedno od najpopularnijih među našim porodicama i na taj način ga proslavljamo upravo ovde – rekao je  Milan Đurić.

Informer

Ekipa Informera obišla je Vojniču pasuljijadu, a za jednim stolom zatekli smo vesele posetioce, od kojih je jedan deo njih kuvao pasulj u takmičarskoj konkurenciji, dok je drugi odmeravao pozamašni hleb za stolom.

- Ukus vojničkog pasulja je bolji nego raznorazna belosvetska čuda i recepti koje gledamo po televizijama. Uz njega ide samo dobar hleb i nema bogatije trpeze - rekao nam je Demo Beriša, oficir bivše JNA i VJ u penziji.

Informer

On nam još kaže da su snage za duge marševe i razne borbene i neborbene zadatake upravo dobijali iz pasulja i da su posle tog obroka imali bezgraničnu energiju.

Uprkos lošem vremenu, ipak je na pasuljijadi kako procenjuju organizatori bilo oko 4.000 posetilaca. ''Vojničku pasuljijadu“ je  već sedmu godinu za redom organizovalo Udruženje građana "Vojnička pasuljijada Veternik“, u saradnji sa MZ Veternik. Kako su ocenili gradski čelnici, ova manifestacija ima i njihovu podršku, jer predstavlja negovanje tradicije i kulturnog nasleđa našeg naroda.

Bonus video: