24.09.2022.

12:49

Foto: printscreen

Srbija

ZASVIRALE GAJDE, ZAIGRALO SRCE! Ovako se u Rudnoj Glavi čuvaju od zaborava tradicija i stare igre (FOTO)

Kao i ranijih godina i ove godine okupili su se stari gajdaši, na 15. po redu međunarodnu Manifestaciju "Sačuvajmo gajde i stare igre od zaborava" koje svoje uporište imaju upravo u Istočnoj Srbiji

Nadmetali su se instrumentalisti, folkloraši, ne samo iz Srbije već i susedne Rumunije, tako da  svako ko se zadesio u Rudnoj Glavi, mogao je osetiti duh starog vremena i tradicije.

Informer

- Bogata tradicija, njeno očuvanje kao i kulturu ovoga kraja uspeli smo nakon deceniju i po da sačuvamo i da okupšimo one koji najbolje poznaju foilklor ovoga podneblja. Ovom Manifestacijom čuvamo tradiciju, stare dreven igre ali i instrumente od zaborava i u tom pogledu smo jako posnosni - kažu organizatori ove Manifestacije iz Rudne Glave.

Da nimalo nije lako svirati gajde i da osim veštine morate imati i snagu ukazali su nam i ilustrovali oni koji su uz ovaj drevni instrument proveli čitav svoj život, gajdaši iz različitih krajeva, napominjući da je sve manje onih kojima su gajde kao njima od malena prirasle srcu.

U tom pogledu ovo je jedino ostalo da se zvuk ovog instrumenta čuje jer je među mlađom populacijom sve manje onih koji bi želeli da ponešto o ovom instrumentu i starim tradicionalnim  igrama vlaškog kraja nauče. 

Bonus video: