01.10.2022.

13:50

Foto: wikipedia

Srbija

ZAVRŠENI ČARAPANSKI DANI, NAGRAĐENE ČARAPANKE! Održana tradicionalna manifestacija kojom se KRUŠEVAC PONOSI!

U Beloj Sali Kulturnog centra Kruševac, sinoć su proglašenjem dobitnica na konkursu za ,,Najlepšu čarapu,, i koncertom Etno benda Rocher završeni ,,Čarapanski dani,,. Nagrade dobitnicama uručila je direktorka Kulturnog centra Kruševac Violeta Kaplarević.

Informer

 

Prva nagrada za najlepšu čarapu dodeljena je Marini Jevtić, druga Jeleni Stamenković, a treća Snežani Majdov Zdravković. Prethodno, na Etno izložbi, koja je priređena u dvorištu Kulturno prosvetne zajednice , veliki broj izlagača, udruženja građana, uzeli su učešće u predstavljanju ovog podneblja, tradicije, a pre svega, čarape, po kojoj su Kruševljani dobili svoje drugo ime-Čarapani.

A, to, kako su popstali Čarapani najprostranjenija su dva tumačenja, jedno datira iz Prvog svetskog rata, a drugo iz vremena kneza Lazara uoči boja na Kosovo. I jedno idrugo vezuje se za čarape, kada su srpski vojnici iz kruševačkog kraja sazuvali opanke i šunjali se u čarapama prema prilazima Turaka.

Informer

 

Postoje i verovanja u Kruševcu da, tradicionalno se smatra, ako ste obukli rasparene čarape, zaštićeni ste od uroka.

- U poslednje vreme je to i u trendu; pa vam neće biti teško da terate urok. Loša je, pak, sreća baciti stare čarape; a da ih pre toga niste oprali! Razlog je u tome što su neoprane čarape ispunjene vašom ličnom energijom, a ne želite da ona nestane.

Ono što je još gore, neko ko vas ne voli mogao bi da iskoristi vaše stare čarape i baci čini koje bi vam mogle škoditi,, navode u Kulturnom centru Kruševca u verovanju o čarapama.

Bilo kako, Čarapani u organizaciji Kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom Grada Kruševca tadicionalno uz godine u godinu sprovode manifestaciju ,, Čarapanski dani,, koja biva sve veća i uspešnija.