14.10.2022.

17:36

Foto: R.B.

Srbija

U MANASTIRU ĐUNIS NEMA GDE IGLA DA PADNE! Veliki broj hodočasnika stigao dan ranije, U MOLITVI PROVELI CELU NOĆ!

U manastiru se, kako saznajemo, svakodnevno dešavaju čudesna isceljenja bolesnih i nevoljnih. Kolone velikog broja hodočasnika iz raznih krajeva Srbije, Republike Srpske i Crne Gore su u Đunis počele da pristižu‚ dan ranije u popodnevnim satima da bi celu noć provele u krugu hrama.

Na ovom mestu je devojčica Milojka sa svojih 13 godina radila u polju sa svojim sestrama. Sa krčagom je pošla po vodu na izvor , a samo što je stigla do izvora videla je Presvetu Bogorodicu, koja joj je rekla da će se na tom mestu isceljivati mnogi bolesni i nevoljni , te da se na tom mestu podigne Crkva.

Za ovaj događaj se brzo pročulo, pa su mnogi bolesni i nevoljni počeli da dolaze na ovo mesto . Po preporuci i blagoslovu svetog Nikolaja Velimirovića episkopa žičkog, na ovom mestu je 1934. godine podignut prvo drveni, a 1977. godine započeta je izgradnja velikog hrama, koja je zbog zabrane tadašnjih vlasti 1985. godine prekinuta, da bi bila nastavljena 1993. godine.

Radovi su u potpunosti završeni 2001. godine i Hram je u potpunosti živopisan, a u kompleksu manastira podignuti su novi konaci i pomoćne zgrade.

Informer

 

Pokrov Presvete Bogorodice danas je  hramovna slava i crkve kraj Rasine u Kruševcu. Praznuje se svečanim bdenijem i Svetom Liturgijom. Posebno svečano bilo je jutros kad su hodočasnici iz Kruševca, ali i iz drugim gradova Srbije, Republike Srpske i Crne Gore  posetili danas ovu svetinju, posvećenu pokrovu Presvete Bogorodice i došli da se pomole pred kopijom ikone  Bogorodice Vladimirske i delićima Moštiju Svete Petke, koje su u čast Pokrova i hramovne slave iz Manastira Lešje  donete u Kruševac, kao deo bratske ljubavi.