15.10.2022.

10:38

Foto: R.B.

Srbija

Kruševac obeležio Dan oslobođenja u Prvom i Drugom svetskom ratu

U ime grada, prisutnima se obratila gradonačelnica Jasmina Palurović, koja je u svom govoru predstavila dostignuća u gradu između dva 14. oktobra.

Svečana Akademija bila je prilika da se uruče nagrade i zahvalnice pojedincima i kolektivima. 

Svečanoj Akademiji pored čelnika grada, prisustvovali su članovi delegacije grada pobratima, Rmniku Vlče iz Rumunije, visoke zvanice iz sveta politike i privrede, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije i Policije.

Informer

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su glumci Kruševačkog pozorišta, Kulturno-umetničko društvo 14. oktobar, a prikazan je i film o postignutim rezultatima u periodu od godinu dana na teritoriji grada Kruševca.

Povodom Dana oslobođenja Kruševca u Prvom i Drugom svetskom ratu juče je na Bagdali otvorena staza za šetnju od Kosovske ulice do Jarbola. Staza je popločana behaton kockama sa ivičnjacima, osvetljena sa100 kandelabra, a postavljene su klupe i đubrijeri sa urbanim mobilijarom. U cilju ozelenjavanja ove javne površine posađeno je 350 stabala platana.    

Informer

U Parunovcu je svečano otvoreno Dečije igralište "Čarobni svet" . Za ovu investiciju, Kruševac je iz gradskog budžeta izdvojio preko 5 miliona dinara – istakla je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, napomenuvši da je na uređenju ovog prostora radilo Javno komunalno preduzeće "Kruševac". Sređenom parku najviše su se obradovala deca koja su u novim majicama i sa balonima, već otpočela igru na ulepšanom prostoru opremljene parkovske površine.

Informer

Prethodno, u ranim jutarnjim časovima položeni su venci i cveće na spomenike koji su posvećeni junacima ovog kraja. Predstavnici Grada, kao i boračkih i drugih organizacija položili su cveće i na Spomenik ruskom vojniku u Lazarici, na Slobodištu, Spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava u ratovima 1991. – 1999. Spomenik na Fontani i Spomenik crvenoarmejcima na Rasini uz program Sećanja na stradale ruske vojnike u Drugom svetskom ratu.