15.10.2022.

19:35

Foto: N.B.

Srbija

FILM O MOSTU RASPLAKAO MITROVČANE! TV dokumentarac "Kako smo spojili grad", kulturna senzacija Sremske Mitrovice!

- Osnovna ideja našeg filma bila je da se sačuvaju od zaborava sve one teške okolnosti pod kojima je građen pešački Most Svetog Irineja, koji u zagrljaj spaja dve obale sremsku i mačvansku, žitelje Srema i Mačve, Mitrovčane i Mačvane.

Tih devedesetih bilo je teško vreme razmirica, nestašica vrlo slično današnjem, ali je pokazalo da kad je želja stvarna i iskrena i motivacija velikog broja ljudi, da ne postoje prepreke koje se ne mogu premostiti, rekla je nakon premijere filma Mitrovčanka Nina Martinović Armbruster, dugogodišnja novinarka RTV naglašavajući ponosno da je film mnogo više emotivan nego dokumentaran.

TV dokumentarac "Kako smo spojili grad" radila je ekipa RTV na čelu sa rediteljkom Milicom Stojanov skoro dve godine, a njegov nastanak pratile su razne nedaće i zastoji usled bolesti saradnika i niz drugih okolnosti, skoro pa kao i izgradnju mosta, u šali kaže Nina.

Toplo, emotivno i sa puno nostalgije za vremenom detinjstva i mladosti Mitrovčani su se podsetili davno prošlih vremena, svojih drugara i kolega sa mačvanske strane i prelazaka uzburkane Save brodićima ‘’Gusan’’ i ‘Vrabac’’.

Informer

 

Ta prošla vremena verno su im preneli kroz svoje priče Jovan Martinović, tadašnji direktor osnovne škole u Mačvanskoj Mitrovici, Ljubica Petrović, bivša direktorka Vojvođanske banke, glumica Gordana Lukić, kao i brojni likovi, koji se u filmu pojavljuju svedočeći o svojim iskustvima i snovima o mostu koji će im omogućiti brži i lakši prelazak reke do Sremske Mitrovice.

Sve vreme događaje, uspomene, arhivski materijal, prelepe snimke reke i mosta, kao lajt-motiv koji daje dušu celom filmu, prati muzika, koju je komponovao Milan Kerezović Keckec.

Mostovi spajaju ljude

Pešački Most Svetog Irineja podignut je na mestu antičkog Artemidinog mosta, gde su u vreme progona hrišćana u 4.veku pogubljeni sveti Dimitrije i sveti Irinej. Izgradnja mosta počela je 1990.godine, a most je svečano pušten u promet na Vidovdan 28.juna 1994.godine.

Jedinstven po lepoti i gracioznosti pešački most predstavljao je tada unikatno tehničko rešenje sa montažom kosih zatega, a njegova izgradnja koštala je deset miliona tadašnjih nemačkih maraka.

- Sa njegovog visokog luka vide se nadaleko obe Mitrovice, njihovi sokaci i ulice, crkve i tornjevi, vidi se međaš Mačve planina Cer i međaš Srema Fruška gora, kako u tamnom plavetnilu sanjaju o danima svoje slave’’, napisao je o mostu čuveni mitrovački hirurg dr Dimitrije Stojšić.

Informer

 
Mostovi Sremske Mitrovice

Prevesti se iz Mačve u Srem u prošlosti je značilo otiči u inostranstvo, pošto se Mačvanska
Mitrovica nalazila u Srbiji, a Sremska Mitrovica u Austrougarskoj. U susednu državu tada se prelazilo čamcima, dereglijom, plivajući ili peške kada zaledi Sava.

Potom su za potrebe vojske podignuti pontonski mostovi, prvi 1914.godine, da bi kanije kroz vekove bila izgrađena još tri, sve do 1977.godine, kada je u saobraćaj pušten stalni tranzitni most.