18.10.2022.

14:37

Foto: Printscreen

Srbija

ĐETINJA POTPUNO POBELELA! Užičani šokirani PRIZOROM, evo o čemu se radi (FOTO)

Načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Zoran Militarov rekao je da pojava belila na reci registrovana 11. oktobra i 17. oktobra. Kaže da su u sagledavanje stanja uključene sve inspekcije, republičke uz asistenciju užičke komunalne policije i službi javnih preduzeća.

Informer

 

- Iz reke su juče, 17. oktobra, uzeti uzorci od strane ovlašćenih lica, među kojima i Zavoda za javno zdravlje. Ne radi se akcidentu, nije došlo do pomora ribe i ugrožavanja životne sredine. Takođe ne radi se o otpadnoj vodi iz bilo kakvog industrijskog postrojenja, niti drugog zagađivača koji bi mogao da proizvede hemijsko zagađenje, jer na tom potezu nema takvih privrednih subjekata – rekao je  Militarov i doda da je inspekcija posle prvog akcidenta obišla sve potencijalne subjekte i upozorila da prilikom izvođenja radova moraju voditi računa o ispuštanju voda, posebno zbog niskog vodostaja Đetinje kroz Užice.

On kaže da se ne radi se ni o kakvoj opasnoj materiji, ali da svako ispuštanje materija kojima nije mesto u vodotoku ugrožava ga. Pretpostavlja se da je belilo Đetinje izazvao građevinski materijal ili pranje nekog vozila sa krečom. 

Takođe, dodao je, da je pravo rešenje za ovakve problem završetak gradskog kolektora kroz centralno gradsko jezgro koji je davno projektovan.

Informer

 

- Trenutno se kolektor usavršava zbog usaglašavanja tehničke dokumentacije sa potrebama novog postrojenja za prečišćavalje otpadnih voda ,,Skrapež” u Požegi – rekao je Militarov.

Na potezu od Plaže do Velikog parka postoji 19 kanalizacionih odvoda u reku. Prema rečima nadležnih u "Vodovodu" oni su nadležni za pet. Otpadne vode pojedinih malih privrednih subjekata cevima odlaze u reku, pa se postavlja pitanja dobijanja građevinske dozvole kada nije rešen problem otpadnih voda. 

- Ovo pravilo se poštuje kada su u pitanju objekti novijeg datuma, ali su problem objekti podizani šezdesetih godina – rekao je Militarov.

Bonus video: