19.10.2022.

07:39

Foto: www.spc.rs

Srbija

DANAS JE TOMINDAN! Jedan običaj obavezno treba ispoštovati

Sveti Toma bio je jedan je od dvanaestorice apostola. Čuvši reči Isusa, videvši njegova čudesa, krenuo je za njim, i nije ga napuštao do stradanja sina Božijeg.

Nije poverovao u Hristovo vaskrsnuće, dok se nije ponovo javio apostolima, a Toma konačno poverovao. Zbog tog događaja, i zahvaljujući Tominom neverovanju, mnogi su se utvrdili u veri.

Posle silaska Duha svetoga na apostole, Toma je trebalo da širi hrišćanstvo u Indiji, što je njega, budući da ide tako daleko, veoma ražalostilo. No Isus mu se javio i ohrabrio ga.

Dok je služio u Indiji, u Jerusalimu prestavila se majka Božija. Svi apostoli čudesno su preneti u Jerusalim na sahranu, ali je jedino Toma zakasnio tri dana.

Kada je na njegovo navaljivanje otvoren grob, videlo se da tela nema, da je vaskrsla i uznela se na nebo, čime je otkriveno čudesno proslavljenje Matere Božje.

Tako je Toma, i nesvesno, postao glasnik Božijih čuda na Zemlji.

Toma se vratio u Indiju gde je mučenički stradao 53. godine.

Narodna verovanja i običaji

Tomindan se u mnogim krajevima slavi kao krsna slava. Slave ga dunđeri i drvodelje kao esnafsku slavu, pa na taj dan ništa ne rade, kao i bačvari, kolari, stolari, užari, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

U nekim krajevima se veruje da Sveti Toma štiti vernike od vukova.

Postoji stara srpska izreka "Sveti Toma, sedi doma", pa se na ovaj dan nigde ne ide (izuzev u crkvu), i to je najvažniji običaj koji bi na današnji dan trebalo ispoštovati.

Bonus video: