20.10.2022.

14:25

Foto: RINA

Srbija

REŠENJE O ZABRANI KORIŠĆENJA MOSTA U OVČAR BANJI "PUTOVALO" OSAM DANA! Stiglo dva sata nakon TRAGEDIJE

Inače, Služba za inspekcijski nadzor smeštena je u zgradu Gradske uprave, koja je od Gradca udaljena osam minuta hoda.

- Činjenica da su viseći mostovi u Ovčarsko - kablarskoj klisuri izgrađeni davno i bez građevinske dozvole, zasigurno pre više od 50 godina, te da kao takvi nisu upisani u katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, otvara prostor za polemiku i raspravu na temu ko je vlasnik - titular, upravljač ili korisnik. Otežavajuća okolnost je i da se viseći pešački mostovi nijednom rečju ne pominju u Zakonu o planiranju i izgradnji, iako ih na teritoriji Republike Srbije ima preko 3.000, prema tvrdnjama JVP "Srbijavode" - navodi se u dopisu medijima iz Gradske uprave Čačka.

Nadležni u Čačku ističu da je pitanje visećih mostova na teritoriji grada prvi put pokrenuto 2018. godine na sastanku sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zoranom Mihajlović, kada je zaključeno da je pitanje ovakvih mostova neuređeno i da se mora rešiti celovito i na najvišem nivou, jer su isti problem imale i druge lokalne samouprave.

- Formiranje Radne grupe Vlade Republike Srbije za razvoj Ovčarsko - kablarske klisure, bila je nova prilika da se ovo pitanje ponovo pokrene, tako da je revitalizacija ovih mostova evidentirana kao jedan od projekata u agendi ove Radne grupe. Iz tog razloga, Grad Čačak je budžetom opredelio 4 miliona dinara budžetske pomoći JP "Gradac", kako bi ono sprovelo postupak javne nabavke za izbor izvodjača radova za tekuće održavanje ovih mostova.

Javno preduzeće „Gradac“ osnivačkim aktom nema u nadležnosti ovakve poslove, već obavezu održavanja mostova, koji su sastavni deo putne mreže, pa je iz tog razloga ovo preduzeće bilo najadekvatnije da im Grad poveri novčana sredstva za ovakvu aktivnost.

Informer

Prihvatajući se ovog posla, JP "Gradac" se, u aprilu ove godine, obratilo Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sa zahtevom za saglasnost za tekuće održavanje ovih mostova. Ministarstvo gradjevinaratva, saobraćaja i infrastrukture, je odgovorilo na ovaj zahtev, tvrdeći da je pitanje visećih mostova u nadležnosti lokalne samouprave i sugerisalo da se poslovi upravljanja mostovima povere upravljaču zaštićenim područjem Predela izuzetnih odlika "Ovčarsko -kablarska klisura".

Pored toga, MGSI je zabranilo izvođenje ovih radova bez prethodnog ozakonjenja ovih objekata.

Kako bi se „uklonila ova prepreka“, "Gradac" se obratio gradskim službama, upoznajući ih sa sadržajem dopisa Ministarstva, tražeći da se započne postupak ozakonjenja, što je letos i učinjeno pismenim obraćanjem državnom pravobranilaštvu, s obzirom na to da se ovi mostovi nalaze na državnom zemljištu i u najvećem broju slučajeva na teritoriji dve lokalne samouprave, Čačka i Lučana. Državno pravobranilaštvo je dopisom dalo smernice za dalje postupanje po ovom pitanju i postupak ozakonjenja ovih mostova je u toku - objašnjavaju nadležni u Čačku.

Kažu da su se iz JP "Gradac" 12.08.2022. godine obratilli Gradskoj upravi da se obavi inspekcijski nadzor mostova, kao i da su 14 dana kasnije taj zahtev dopunili predlogom da se njihova upotreba zabrani. 

Informer

- U konkretnom slučaju mosta na kom se dogodila tragedija, predloženo je i da se razmotri opcija uklanjanja i izgradnje novog mosta. Građevinski inspektor je izlaskom na teren utvrdio da ovaj most nije bezbedan za korišćenje i Rešenjem broj 354-57/22-IV-6-01 od 05.10.2022. godine zabranio korišćenje ovog mosta i dao nalog JP "Gradac" da izvrši radove koji u jednom delu prevazilaze nadležnosti, stručne i finansijske kapacitete ovog preduzeća. Ovo Rešenje dostavljeno je poštom JP "Gradac" 13.10.2022. godine, na sam dan tragedije, dva časa nakon što se ova nesreća dogodila - kažu iz Gradske uprave u Čačku.

JP "Gradac" je još u septembru započelo postupak javne nabavke za izbor izvođača radova na tekućem održavanju visećih mostova Kađenica i Ovčar Banja, za koji je u skladu sa zakonom planiran izbor najpovoljnije ponude.

Informer

Ove godine, Grad Čačak se intenzivno bavili rešavanjem ovog pitanja, ali tragedija koja se dogodila je bila brža od nas.

U ovom trenutku najvažnije je preduzimanje svih mera kako bi se u budućnosti ovakve tragedije sprečile. Grad će pružiti punu podršku nadležnim organima u utvrdjivanju odgovornosti, ali i svim državnim organima u cilju rešavanja ovog pitanja na teritoriji cele Srbije, jer ono definitivno izlazi iz okvira nadležnosti i mogućnosti lokalnih samouprava da ga samostalno rešavaju, zaključuju u Čačku.

Bonus video: