25.10.2022.

13:30

Foto: V.J.

Srbija

POČELA REKULTIVACIJA SANIRANOG DELA STARICE! Planina će biti zelenija, a voda bistrija!

U ovu oblast i ekologiju je investirano samo u Rudnik bakra u Majdanpeku 18,6 miliona dolara , dok su ukupna ulaganja u Majdanpeku od strane ovog strateškog partnera 442,3 miliona dolara. Na brdu ,,Koma,, trava je kao na fudbalskom stadionu za Informer kaže, rukovodilac majdanpečkog rudnika, Đen Hejuan.

- Hoćemo da planine budu zelenije, a voda bistrija. Zato smo u sistem za prečišćavanje voda uložili osam miliona dolara i danas voda ne otiče ni u jedan recipijent, kaže Hejuan.

Informer

 

- Ozelenjavanje planine Starica se nastavlja i u toku je tretiranje nepristupačnih delova na planini Starica, koje su tretirane metodom hodrosetve podseća Sandra Barbulovič, iz Službe zaštite živtne sredine u Kompanije Zi Đin.

Koliko je standard građana Majdanpeka poboljšan svedoči podatak da se stan u gradu rudara pre dolaska Kineza mogao pazariti za osam hiljada evra, dok je danas vrednost stana četiri puta viša.

Informer

 

- Budžet Opštine Majdanpek zahvaljujući rudnoj renti i porezu na zarade sa 1.114 mulijardi dinara ove godine povećan je na 1.860 milijardi dinara. Prosek zarada je povećan a Kompnija je uspela da zaposli i preko 500 novih radnika. Ranije su ljudi odlazili iz Majdanpeka, a sada mu se ponovo vraćaju, što će se pokazati i trenutnim popisom stanovništva , rekla je Elvira Jovanović, zamenica predsednika Opštine Majdanpek.

Zona Klizišta na Starici se i dalje tretira i na delovima koji se saniraju počelo se sa rekultivacijom zemljišta. Kompanija prati put zelenog razvoja i u skladu sa tim već je ozelenjeno preko 55 hektara površine.

Informer

 

Otpadne vode se više ne ispuštaju u reku Pek , jer je ugrađen nov sistem za prečišćavanje otpadnih voda i sada one odlaze i ispumpavaju se u flotacijsko jezero i jalovište , odatle se ponovo vraćaju u flotaciju i ponovo koriste u proizvodnju.Ni litar takve vode više ne odlazi u Pek, napominje Dragiša Anđelković, rukovodilac Sektor za zaštitu životne sredine u Zi Đinu Majdanpek.

Da je voda važan resurs života iz tog razloga postoje kilometri cevi koji vodu sa Severnog revira vraćaju u proces proizvodnje, potvrdio je i Radoje Pantović, profesor Tehničkog fakulteta u Boru.