25.10.2022.

15:06

Foto: V.N.

Srbija

IĐOŠKE ĐAKONIJE RADOST ZA SVA ČULA! Za paprikaš koji se krčkao u koltićima, svaka ekipa imala je SVOJ TAJNI RECEPT (FOTO)

Posetioci su mogli da uživaju u raznovrsnom programu, a odrasle je najviše zanimala izložba obrednih peškira. Ove godine mogli su da se vide slavski, za ram i stari obredni peškiri.

Oko 40 učesnika-takmičara, okupilo se ove godine u Iđošu da pokaže rukovotvorine, gastronomske poslastice, ali i da učestvuje u takmičenju kuvanja pilećeg paprikaša. Ovaj gastronomski deo okupio je 16 učesnika, iz Kikinde i okolnih sela, Bečeja, Padeja, Novog Miloševa. U kotlićima se krčkakao paprikaš i svaka ekipa imala je svoj recept.

Informer

 

Najbolji pileći paprikaš skuvao je Mlorad Bojić iz Novog Bečeja, dok je kikindska ,,Dora” zauzela drugo mesto, a novomiloševčanin Grujica Golušin treće. Predsednik tročlanog žirija Milan Maletić kaže da su svi takmičari kuvali krompir paprikaš, a da pravi sadrži samo po koju testeninu. Ocenjivao se i ukus i izgled.

- Gledali smo gustinu paprikaša, mekoću mesa, pošto svi paprikaš kuvaju od domaće živine, što znači da meso mora da bude dobro kuvano. Boja je važna i naravno, ukus, kaže Milan Maletić, profesionalni kuvar.

Informer

 

Izložba starinskih kolača bila je takođe takmičarskog karaktera, a nisu izostale ni nadaleko poznate iđoške krofne, kojih je ovog puta bilo nebrojeno mnogo. Deca iz škole I vrtića pripremila su lep kulturno-umetnički program I sve je bilo u znaku tradicije koja je učinila da Iđoš oživi.

Na etno-bazaru su učestvovala udruženja iz raznih delova Srbije, ali i iz Bratunca, Republike Srpske.

- Manifestacija svake godine im više učesnika, a sada poprima i međunarodni karakter, kaže Brankica Mikalački, predsednica Udruženja ,,Vreteno” Iđoš.

Informer

 

Svojom toplinom i ljubaznošću, Iđošani su osvojili sve goste koji su i ove godine uživali svim čulima u selu na severu Banata, što i jeste cilj ove manifestacije.