02.11.2022.

11:53

Foto: Z.G.

Srbija

POČEO JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL! Mnogobrojna publika uživaće u najboljim predstavama iz regiona

Mnogobrojnu publiku, koja je do poslednjeg mesta popunila salu užičkog pozorišta, pozdravila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, a prof. dr Radivoje Dinulović, predsedik žirija, otvorio je festival. 

Informer

- Pozorište, pravo pozorište, jeste važno i tome svedočite vi, užička publika, koja kupuje ulaznice za sve festivalske predstave i pre nego što program Festivala bude objavljen, koja ispunjava ovu veliku salu do poslednjeg mesta, i to ne samo svojim telima. Zato jako volim užički Festival. Verujem u snagu pozorišta, značaj pozorišta i za čoveka i za društvo kojima pripadam, o kojima govorim i kojima se obraćam – naveo je dr Dinulović.

Informer

Ovogodišnji JPF se igra pod sloganom „Parče hleba, parče neba“. Takmičiće se sedam predstava narednih sedam dana, a prvo veče na daskama pozorišta bila je predstava „Rolekoster“ u izvođenju glumaca Ateljea 212 po tekstu Jelene Kajgo, a u režiji Milice Kralj. Nakon predstave publika je aplauzom više puta vraćala na bis glumačku ekipu predvođenu Darom Džokić. 

Informer

Otvaranju festivala prethodila je izvođenje Gradskog hora hitova Quena, a kao i prethodnih godina u holu pozorišta, publika je mogla da pogleda izložbu fotografija sa predstava prethodnog Festivala iz objektiva fotografa Radovana Baje Vujovića.

U utorak je Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd predstavilo predstavu Čudo u Šarganu od Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića. Treća predstava je Eechmann u Jeruzalemu od Jerneja Lorencija u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih Zagreb u režiji Jerneja Lorencija.

Informer

U petak, 4. novembra Narodno pozorište Užice predstaviće se publici predstavom Mesec (dana) na selu od I. Tugenjeva u režiji Milana Neškovića. Naredno veče Pozorište Prijedor izvešće predstavu “Jugoslavija, moja otadžbina” od Gorana Vojnovića, u režiji Marka Misirača. U nedelju glumci Gradskog pozorišta Podgorica izvešće predstavu Bez portfelja, Festival Barski ljetopis Stevan Koprivica, u režiji Branislava Mićunovića. Poslednje veče na repertoaru je predstava Rat i mir od L.N. Tolstoja u režiji Borisa Liješevića u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Beograd. 

Bonus video: