03.11.2022.

11:34

Foto: G.Z.

Srbija

PET MILIONA REZERVATU PRIRODE CARSKA BARA! Grad Zrenjanin obezbedio sredstva, evo na šta će da budu potrošena!

- Cilj ovog konkursa je unapređenje upravljača zaštićenog područja Specijalni rezervat prirode Carska bara, a sredstva će biti upotrebljena za izgradnju osmatračnice i vidikovca i za kupovinu neophodne opreme koja treba da poboljša rad upravljača, odnosno njihovih čuvara prirode - naglasio je Nemanja Erceg, ističući da će osmatračnica i vidikovac predstavljati značajnu turističku infrastrukturu po ugledu na rezervate prirode i nacionalne parkove širom sveta. 

Informer

 

Direktor „Rezervata prirode Zrenjanin” Dejan Jovanov ističe da je ovo velika pomoć za Ustanovu, kao i za Specijalni rezervat prirode „Carska bara“.

- Osim izgradnje osmatračnice i vidikovca, kupićemo novi katamaran, koji će u velikoj meri poboljšati turističku ponudu i nabaviti dvoosovinsku prikolicu sa protivpožarnom opremom, jer će požari u budućnosti biti jedna od najvećih opasnosti po zaštićena područja, naročito ovakva kao što je Carska bara, kao i opremu za motorni čamac koja će nam omogućiti mnogo brži izlazak na teren - istakao je Dejan Jovanov, direktor Rezervata prirode Zrenjanin. 

Informer

 

On je dodao da će milion dinara, sa koliko učestvuje ova ustanova, biti utrošeno za dva Jamahina motora u cilju što efikasnijeg čuvarskog nadzora.
 

Carska bara je rezervat na 50 kilometara između Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, u međurečju Tise i Begeja, a njegovo očuvanje je od međunarodne važnosti zaštićenog Ramsarskom konvencijom i važan zadatak za Vojvodinu i Srbiju.

Informer

 
Požari neprijatna prošlost

Resorni pokrajinski sekretar  Nemanja Erceg, naglasio je da će naredni period biti izazov za realizovanje novih projekata kojima treba ojačati rad upravljača zaštićenih područja i što bolje se zaštititi od eventualnih  štetnih posledica, poput požara koji su se u prethodnom periodu dogodili upravo na ovom području.