08.11.2022.

14:52

Foto: Muzej Zrenjanin

Srbija

OBRISI SVETLOSTI NAD RAVNICOM! Zrenjanin se diči velikom bogatstvom, VITARŽI SU KULTURNO NASLEĐE BANATA!

Istoričar umetnosti, kustos Dejan Vorgić, prezentovaće priču o vitražima koji danas krase Gradsku kuću, nekadašnju Županijsku palatu u Zrenjaninu, a fantastične slike na staklu je u više faza od 1887. do 1892. godine izveo češki slikar Eduard Kracman (1847–1922). 

Fokus predavanja usmeren je na stilske karakteristike izvedenih radova i njegovim ktitorima, ali i na onim vitražima koji nisu realizovani ili sačuvani. 

Istoričar umetnosti Vanja Stojković, govoriće o vitražnom programu crkve Blažene Djevice Marije u selu Jaša Tomić, nekada Modoš, koja je podignuta i likovno uobličena u prvim decenijama 20. veka, kao i o tadašnjim stilskim stremljenjima, odnosno politizaciji kulture, vere i umetnosti. 

Predavanje Vitraži u Banatu – obrisi svetlosti nad ravnicom, deo je pratećeg programa izložbe posvećene češkom presovanom staklu, koje ima za cilj da skrene pažnju na bogato kulturno nasleđe staklenih slika.

Informer

-  Vredno pomena je da su u nekadašnjem Velikom Bečkereku, vitraži krasili tri verska, dva javna objekta i niz privatnih vila, deo je tokom vremena izgubljen, ali treba uložiti napor u očuvanje postojećih, kao digitalnu rekonstrukciju danas izgubljenih - napominje kustos Muzeja u Zrenjaninu,

Dejan Vorgić, uz napomenu da će na predavanju o vitražima moći da se čuju brojni zanimljivi detalji i neke do sada ne ispričane priče o njihovom nastanku.

Izložba Češko presovano staklo u ogledalu, moći će da se pogleda od 20. novembra u zrenjaninskom Muzeju, a na postavci će po prvi put biti predstavljeni stakleni predmeti visokih umetničkih i dizajnerskih kvaliteta koji su nastali tehnikom presovanja, koji potiču sa teritorije Bohemije i Moravske (kasnije Čehoslovačke), ali ima i onih koji su proizvedeni na području Srbije pod jasnim češkim uticajem. 

Eksponati iz 19. i 20. veka

Eksponati na izložbi povodom Međunarodne godine stakla, nastali su u vremenskom rasponu od sredine 19. veka, pa sve do poslednjih decenija 20. veka, potiču iz javnih zbirki muzeja u Novom Sadu i Zrenjaninu i više privatnih kolekcija.

Poseban segment značajnog projekta čiji je autor Dejan Vorgić, su ogledala iz Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin koja su prvi put izložena na tematskoj izložbi.