09.11.2022.

13:56

Foto: Grad Šabac

Srbija

"Kao što nakon krsta dolazi vaskrsenje, tako se i Srbija kroz praštanje i veru u Boga i lјude, opet uzdigla i stoji"! U Prnjavoru obeleženo sto godina od izgradnje Spomen kapele sa kosturnicom

- Sada sto godina nakon osvećenja ove kosturnice, tišina okružuje ovo sveto mesto. Ali, ako pažlјivije oslušnemo čućemo tihu molitvu prnjavorskih stradalnika Bogu za svoje krvnike ‘Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine’. Kao što nakon krsta dolazi vaskrsenje, tako se i Srbija kroz praštanje i veru u Boga i lјude, opet uzdigla i stoji. Zato uvek treba da se sećamo do kraja veka i sveta svojih slavnih predaka i njihovih žrtava, a među njima, naravno, sa posebnim pijetetom prnjavorskih mučenika - poručio je episkop šabački Jerotej koji je sa episkopom valjevskim Isihijem i sveštenstvom služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Informer

Na zločine Austro-ugarske vojske u Mačvi koji su zgrozili slobodarski svet i junaštvo naroda ovog kraja čije su žrtve utkane u slobodu u kojoj danas živimo podsetio je dr Aleksandar Pajić gradonačelnik Šapca. 

- Srbija ponovo nalazi pred velikim izazovima, sa iskustvima i visokom cenom koju je mnogo puta platila da bi obezbedila slobodu i mir na ovim prostorima. To je ono za šta se bore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije i svi treba da sledimo taj put da sačuvamo mir i slobodu - rekao je Pajić.

Brojne delegacije, pored ostalih i ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koju je predvodila pomoćnica ministra Biljana Barošević odale su poštu i položile cveće na spomenik žrtvama Velikog rata iz ovog mačvanskog sela.

U okviru memorijalnog programa u seoskom Domu kulture prikazan je dokumentarni film iz 1922. godine o svečanosti priređenoj povodom osvećenja Spomen kapele sa kosturnicom. 

Informer

Da ne zaboravljaju veliko stradanje meštana svog sela u Prvom svetskom ratu poručili su i učenici  Osnovne škole "Kralj Aleksandar Karađorđević" izložbom svojih radova koju je otvorio gradski većnik za kulturu Miroljub Mijušković.  

- Užasi rata danas su se opet nadvili nad Evropom, a naša zemlјa se, kao po usudu, i dalјe nalazi na razmeđi velikih sila. I upravo zbog toga, Prnjavor je ne samo naše sećanje već i opomena da u ovim teškim, iskušenjima bremenitim vremenima budemo i jedinstveni i mudri. Prnjavor je, takođe, naša duhovna vertikala i naš svetionik, koji nas razdvaja od nelјudi, nepogrešivo uči ko smo i šta smo, i trasira nam put u budućnost - rekao je Mijušković otvarajući izložbu.  

Spomen kapela sa kosturnicom u Prnjavoru je odlukom Vlade Srbije 1962. godine proglašena za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Žrtve iz ovog mesta Srpska pravoslavna crkva je na stogodišnjicu  početka Prvog svetskog rata kanonizovala kao Svete velikomučenike i slave se 30. decembra.

Kralj Aleksandar Karađorđević je dodelio Mačvanskom Prnjavoru Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog reda.

Bonus video: