16.11.2022.

12:19

Foto: N.B.

Srbija

"KRUG" KONAČNO PRED MITROVČANIMA! Remek delo Lazara Vozarevića nakon 60 godina u njegovoj galeriji! (FOTO)

- Od velikog je značaja što je ovo kulturno dobro konačno vraćeno u Srbiju. Odkako  se slika pojavila na aukciji u Njujorku u februaru ove godine, zajedno sa stručnjacima Moderne galerije u Beogradu detektivskim poslovom, došli smo do toga da se radi o originalnom  delu  Lazara Vozarevića i dočekali je sa velikim oduševljenjem ovde - rekla je Marija Vuruna, kustos Galerije ‘’Lazar Vozarević’’ u Sremskoj Mitrovici.

Remek delo Lazara Vozarevića slika ‘’Krug’’ nastala je 1967.godine  i bila je izložena iste godine  na Bijenalu u Sao Paulu, u Brazilu., da bi postala deo privatne  kolekcije Dejvida Rokfelera.

Informer

- Uspeli smo da sliku Lazara Vozarevića donesemo u Sremsku Mitrovicu, sliku koja je dugo bila mit, dok je nismo doneli u Srbiju, prvo na izložbu u našoj ustanovi, pa ovde.  Vozarević je jedan od  najvažnijih umetnika druge  polovine prošlog veka, daleko najvažniji apstraktni  umetnik koga je Jugoslavija imala. Uspeli smo da, zahvaljujući celom timu mitrovačke galerije, timu Moderne galerije Beograd, kao  i ljudima iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, nakon skoro 60 godina sliku ‘’Krug’’ vratimo u Srbiju   i da  taj krug  zatvorimo njegovim dolaskom u njegovu galeriju u Sremskoj Mitrovici - naglasio je Vojislav Noveski, direktor Moderne  galerije u Beogradu.

Galerija "Lazar Vozarević’’ poseduje  još tri slike velikih dimenzija sa istog Bijenala ‘’Veliko pakovanje’’, ‘’Kohezija’’ i ‘’Razbijena površina’’, koje su deo  stalne postavke.

Inače, za  sliku ‘’Krug’’ vezuje se zanimljivost da je od 4.274 dela,  koja su te 1967.godine bila izložena na Bijenalu , između  kojih i  slike Endija Vorhola,  baš ‘’Krug’’ zapao za oko poznatom  američkom bankaru i  filantropu Dejvidu Rokfeleru, u čijem vlasništvu je slika ostala sve  do aukcije u Njujorku.

Izložba  je otvorena sinoć, a Mitrovčani i  posetioci galerije mogu  je pogledati do 25.novembra.

Bonus video: