18.11.2022.

11:23

Foto: B.I.

Srbija

ČUDA SU MOGUĆA! Pored Drine u podnožju Tare Milan gaji EGZOTIČNO VOĆE, njegovo dvorište izgleda kao iz BAJKE (FOTO)

U varošici kraj Drine Milan u izobilju uzgaja i bere pomorandže, godži, kumkvat, kivi, limun i mandarine, iako naša klima nije pogodna za njih.

Za stanovnike gradova na zapadu zemlje prava je retkost i čudo činjenica da u njihovom okruženju raste južno voće, a njegovi plodovi u podnožju Tare sazrevaju na vreme. Ipak, čuda su moguća.

Informer

Milan Nikolić

Milan Nikolić (49) iz Bajine Bašte, zaljubljenik u prirodu i biljke, u svom dvorištu uzgaja citruse, vrste raznolikog mediteranskog voća, čije plodove na jesen pokloni prijateljima i dragim ljudima.

Citrusi usred dvorišta

Pored jabuka, kruški, trešnji koje gaji od davnina, pre desetak godina je došao na ideju da slododno zemljište u dvorištu iskoristi za ove karakteristične sadnice.

- Cela moja porodica je ljubitelj biljaka, sto dokazuje imanje na kome ih gajimo. Počeli smo prvo sa domaćim voćem, koje je popularno u našem kraju, a kada su se stekli uslovi prosirili smo zasade i sadnice južnog voća posadili u dvorištu. Danas imamo čitavu malu baštu citrusa, koja svima privlači veliku pažnju - priča Milan.

Sadnice južnog voća Milan je dobavljao sa svih strana, a nije se ni dvoumio da autom pregazi kilometre i kilometre kako bi kupio željenu sadnicu i posadio u dvorištu. Godinama je već sticao iskustvo i sada sam uspešno sadi i kalemi voće i iz godine u godinu proširuje zasade. Da bi plodovi bili zdravi i dobri potrebno je voće obraditi i orezati na vreme.

Informer

- Kada pojedem bilo koje voće košpice nikako ne bacam, već ih ostavim da se lepo isuše do proleća a onda ih posadim i kada niknu, nakon godinu ili dve, i dostignu debljinu olovke onda ih okalemim, jer je tad najbolje. Postoji i način da se ožili (opelceri) rodna grana, jer se tako brze dolazi do biljke koja rađa - objašnjava Nikolić.

Tokom zimskih meseci, kada sneg okuje ovaj kraj, Nikolići biljke čuvaju od mraza u zatvorenom prostoru sa dovoljnom dozom svetlosti i vlažnosti vazduha. Da bi biljke opstale neophodno ih je podesiti na pravo mesto do proleća, koje u ovom kraju zna i da zakasni. Plodovi nakon branja skladiste se u hladnije prostorije, mada ih ova porodica uglavom pokloni prijateljima.

- Mediteransko voće isključivo gajim iz hobija na imanju, a veliko mi je zadovoljstvo kada nekog obradujem sa nekim plodom iz mog dvorišta - dodaje Milan.

U dvorištu, pored voća, cvetaju razne vrste poljskog cveća i palme za koje je zadužena Milanova supruga. Po svemu sudeći njihovo dvorište je jedinstveno u Bajinoj Bašti.

Prvi put pre dve godine Milan je okalemio mandarinu, na kojoj su tek sada rodila tri ploda. Suša proteklog leta veoma je uticala na plodove kivija, jer su iz tog razloga ostali sitni.

Jedinstvena vrsta voća koja raste u njihovom dvorištu jeste kumkvat, zlatna pomorandža, kako je nazivaju. U zavisnosti od veličine drveta kumkvat može godišnje da proizvede oko nekoliko stotina plodova.

Informer

Po rečima ove porodice u narednom periodu neće odustati od gajenja ovih biljki, već će u njihovom dvorištu sazrevati plodovi sadnica nekog novog voća.

Bonus video: