20.11.2022.

13:02

Foto: Informer

Srbija

ZA DVA DANA PALO 100 LITARA KIŠE! Obilne padavine napravile haos u Novom Pazaru, uvedena VANREDNA ODBRANA od poplava (FOTO, VIDEO)

Zbog toga je u ovom gradu uvedena mera vanredne odbrane od poplava.

- Na osnovu Opšteg plana za odbranu od poplava i Operativnog plana za odbranu od poplava za 2022. godinu, usled obilnih padavina i ispunjenosti minor korita sa tendencijom daljeg porasta na rekama Raška, Jošanica i Vidrenjak, uvodi se vanredna odbrana od poplava na Vodnoj jedinici "Ibar- Kraljevo, Novi Pazar", sektor M.12, na slivu reke Zapadne Morave - stoji u obrazloženju ove mere.

Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Novog Pazara Ismail Dupljak rekao je Informeru da su mašine na terenu i da se situacija sa prestankom kiše smiruje.

- Voda se izlila iz rečnih korita na nekoliko lokacija. Činimo sve što je u našoj mogućnosti da sprečimo izlivanje reka u pravcu kuća. Štab je u stalnom zasedanju, kolege iz Čačka su nam ponudile pomoć u mehanizaciji i vrećama sa peskom. Naše mašine od jutros su na terenu - rekao je on.

Informer

Predsednik Vučić izdao hitno naređenje

Predsednik Aleksandar Vučić je izdao naređenje da se pripadnici Vojske angažuju u pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv vodene stihije.

Pripadnicima Vojske pridružiće se, po naredbi predsednika, i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predsednik Vučić je u stalnom kontaktu sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, kao i sa predstavnicima lokalne samouprave.

Vučić je rekao da će država da uradi sve kako bi građani Novog Pazara i Tutina i njihova imovina bili zaštićeni, kao i da će pomoći u otklanjanju posledica vremenske nepogode.

Mera vanredne odbrane od poplava uvedena je i u Tutinu gde se izlila reka Vidrenjak koja je poplavila kuće, industrijske objekte i ulice. 

Građani na sve načina pokušavaju da se izbore sa vodom, koja iz minuta u minut nadolazi. Neki su primorani da se snalaze sami, pa pokušavaju da pumpama zaštite domaćinstva.

- Voda je bila bar pola metra ovde kod izloga, a u magacinu blizu dva. Za nekoliko minuta je voda nadošla, kao da je neko izručio ovde... Pokušavamo ovim pumpama da je izbacimo ali teško to ide jer je vodostaj Jošanice visok - kazao je za Informer vlasnik ovog magacina.

Informer

Bonus video: